Flere og flere bruger en køberrådgiver ved boligkøb
En undersøgelse gennemført af Boligsiden.dk fortæller, at ikke mindre end hver fjerde boligkøber vil gøre brug af en såkaldt køberrådgiver i forbindelse med deres næste boligkøb. Det er en meget høj andel, på et relativt nyt marked, konstaterer ekspert fra Købersmægler, som er en af de nye markante køberrådgivningsvirksomheder i Danmark.
Første januar 2015 trådte den nye ejendomsmæglerlov i kraft. En vigtig pointe med den nye lov, som officielt er benævnt ”Lov Om Formidling af Fast Ejendom” er at gøre op med, at ejendomsmægleren må rådgive og vejlede boligkøberen. Ejendomsmægleren, som har boligen til salg, er udelukkende sælgers repræsentant, er betalt af sælger og varetager udelukkende sælgers interesser. I stedet skal mægleren udtrykkeligt opfordre boligkøberen til at søge egen rådgiver.
Boligadvokat eller køberrådgiver?
Før køberrådgiverne begyndte at operere på det danske boligmarked, var situationen mange gange den, at sælgers mægler vejledte boligkøberne, og boligkøberne involverede først deres egen repræsentant, når købsaftalen forelå. Købers repræsentant blev typisk en boligadvokat, som blev hyret til at gennemgå handlens dokumenter og vilkår. Det vil sige, at hele den del af boligkøbsprocessen der leder frem til, at der foreligger en købsaftale, den varetog boligkøberne på egen hånd – og med hjælp fra sælgers mægler.
Efter køberrådgivernes indtog på markedet, har boligkøbernes mulighed for at blive rådgivet og repræsenteret ændret sig markant. Det er nu muligt at have sin egen rådgiver med helt fra starten, hvor man begynder at lede efter ny bolig. Ifølge administrerende direktør hos rådgivningsvirksomheden Købersmægler Lennart Christensen er forløbet inden en købsaftale foreligger faktisk den del af boligkøbsprocessen, hvor Købersmæglers køberrådgivere kan gøre den største forskel, selvom boligjura er en væsentlig del af alle de boligkøb, virksomheden fungerer som køberrådgiver i.
Køberrådgivning skaber en økonomisk fordel for boligkøberne
Der hvor vi kan gøre den største forskel for boligkøberne og for boligkøbernes økonomi er ikke på det klassiske område, hvor fokus er på boligjura og berigtigelse af handlen. Den del er faktisk mere eller mindre en commodity i dag, som rigtig mange aktører tilbyder, og der er en markedspris på denne sagsbehandling, som er ret gennemsigtig. I stedet tilfører vi den største værdi for vores kunder ved, at de får en køberrådgiver tilknyttet, som kan holde dem i hånden i hele den proces, der ligger forud for den juridiske sagsbehandling. En køberrådgiver hos os fungerer som boligcoach og som fageksperten, der holder boligkøberen i hånden hele vejen gennem processen og sparrer med boligkøberen omkring de muligheder og udfordringer ved de boliger som kunden overvejer. Køberrådgiveren kan besigtige boligen og kan varetage forhandlingerne med sælgers mægler, så boligkøberen får de bedst mulige vilkår og den bedst mulige handelspris.
Køberrådgivning er kommet for at blive
Det er ikke nødvendigvis en disruption, der er sket de seneste 3 år. Snarere en udvikling på et boligmarked, som har stået stille alt for længe. Markedet for juridisk rådgivning ifm boligkøb har været uden nogen nævneværdig udvikling inden for området. Med virksomheder som Købersmægler, der er etableret efter den nye ejendomsmæglerlov er trådt i kraft, er markedet for køberrådgivning udfordret til boligkøbernes fordel. Der er i dag langt bredere tilbud inden for rådgivning ifm boligkøb end for få år tilbage, og det ser ud til at køberrådgivning i sin nye form er kommet for at blive.
Overvejer du selv at købe bolig? Få hjælp af en køberrådgiver fra Købersmægler