Direkte

Har du råd til at købe bolig?

Når du bor i en lejebolig, kan du være helt sikker på, at du ikke får dine penge igen, når du betaler husleje hver måned. Til sammenligning går en andel af dine penge til afbetaling af et lån, hvis du ejer din egen bolig. Dette vil med tiden skabe en friværdi i din bolig, som opstår, fordi du skylder færre penge end boligen er værd. Denne friværdi kan du potentielt få i hånden, hvis du får solgt din bolig til markedsvurderingen.

Friværdi er et vigtigt begreb i forhold til boligkøb, og friværdien kan også komme dig til gode, mens du stadig bor i huset. Hvis du har en væsentlig friværdi, kan du nemlig optage lån med pant i friværdien. Disse lån vil have en ekstra lav rente, fordi kreditor har pant i fast ejendom.

Kort sagt – et boligkøb kan være en god investering, hvis du har en sund økonomi. Der er naturligvis ingen garanti for, at et boligkøb giver overskud, hvis du sælger din bolig på det forkerte tidspunkt, men omvendt er der også en chance for, at du kan gøre en rigtig god handel.

Hvornår er boligkøb det rette valg?

Det er en god idé at overveje, om boligkøb er det rette valg for dig, før du begynder at undersøge dine muligheder for at få et boliglån. Det er nemlig ikke sikkert, at det er den rette investering for dig.

Der er visse omkostninger forbundet med at købe en bolig, og derudover skal du også være forberedt på, at det er umuligt at forudse udviklingen på boligmarkedet. Med andre ord kan du sagtens risikere, at priserne på boliger falder, hvilket betyder, at din bolig bliver mindre værd. Det er især vigtigt at have dette faktum med i tankerne, hvis du overvejer at købe bolig, for du skal helst ikke stå i en situation, hvor du er tvunget til at sælge huset, hvis markedet er ugunstigt. Hvis du overvejer at købe en bolig, skal du med andre ord overveje, om huskøbet harmonere med dit privat- og arbejdsliv, så boligen ikke bliver en begrænsning for dig.

Det er også vigtigt, at du overvejer din økonomiske situation. Det er for eksempel vigtigt, at du har en økonomisk buffer, så boligen ikke bliver et problem, hvis du eller din partner skulle blive arbejdsløs i en periode.

Har du allerede besluttet dig for at tage et boliglån og købe bolig, så bør du læse Boliglån Guiden 2019, hvor du kan få gode råd til at vælge det rette lån. Lånemarkedet udvikler sig hele tiden, så det er vigtigt, at du har de nyeste oplysninger. Hvis du gerne vil have flere råd om køb af hus, kan du også vælge at læse vores andre gode råd.

Hvor meget kan du låne?

Medmindre du har vundet den store gevinst i lotto, så skal du sikkert låne penge for at købe en bolig. Det er normalt et krav, at du som minimum kan lægge en udbetaling på 5 % af boligens værdi, og derudover kan du låne op til 80 % i en realkreditforening. Det betyder, at de fleste vælger at låne de resterende 15 % i banken. Banklånet er normalt en del dyrere end realkreditlånet, så de fleste prioritere at tilbagebetale banklånet først.

Hvor meget du kan låne, afhænger først og fremmest af din opsparing, da du skal kunne betale de 5 % af boligens værdi. Derudover kigger banken og realkreditforeningen også på din husstandsindkomst og dine udgifter. Som tommelfingerregel er det et krav, at enlige skal have et rådighedsbeløb på 5.000 kroner, mens par skal have et rådighedsbeløb på 8.500 kroner.

Rådighedsbeløbet er det beløb, som du har tilbage, når alle de faste udgifter er betalt. Derudover kigger banken også på dit hidtidige forbrug, og det kan betyde, at de enten kræver et lidt højere eller lavere rådighedsbeløb.

I forbindelse med et potentielt boliglån, kan du lave en hurtig beregning af, hvor meget du potentielt kan låne. Normalt er det et krav, at en husstand ikke på have en samlet bruttogæld, som overstiger husstandsindkomsten med mere end 3,5. Denne gældsfaktor kan du blive opjusteret til 4, hvis du ønsker at købe bolig i én af de danske storbyer, mens ældre over 60 år normalt kun har en gældsfaktor på 2 – også selvom de har en stærk økonomi.

Gode råd til førstegangskøbere

Det er især nervepirrende at købe bolig, hvis man er førstegangskøber. Som førstegangskøber, skal du især være opmærksom på, at din økonomi ikke bliver for stram. Den officielle anbefaling er at et par skal have et rådighedsbeløb på 8.500 kroner. Hvis I har et forbrug på 14.000 kroner om måneden, er det næppe realistisk at I kan skrue jeres forbrug helt ned til 8.500 kroner. 8.500 kroner kan måske umiddelbart lyde som et højt beløb, men mange bruge en del mere, så sørg for at tjekke dit nuværende forbrug, før du køber bolig.

Hvis du er førstegangskøber, så se her, hvis du vil have flere gode råd, som kan hjælpe dig godt på vej. Derudover er det også altid en god idé at tage en snak med en bankrådgiver, som kan give dig konkrete råd i forhold til din privatøkonomi.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.