Dækvirksomheden med miljøet i højsædet
Dette er sponsoreret indhold fra Genan, publiceret 11. maj 2021.
Hos Genan i Viborg er man gode til at genanvende brugte dæk. Faktisk så gode, at man er verdensførende på området.
En vision om en grønnere fremtid
Det var visionen om at skabe en virksomhed, som kunne afhjælpe nogle af de voksende miljø- og klimamæssige udfordringer, verden står overfor, der blev afsættet for den banebrydende teknologi, som i dag kendetegner Genan.
Det hele begyndte i Viborg
Fortællingen begynder i det midtjyske omkring 1990. Her undrede man sig over, at dæk, som er produceret af nogle af de bedste råmaterialer (gummi, tekstil og stål), blot blev afleveret til deponi, når de var nedslidt – eller sendt til forbrænding med betydeligt CO2-udslip til følge.
Det måtte kunne gøres bedre. Der måtte være en mulighed for, at disse fine råmaterialer i stedet kunne genanvendes.
Den første fabrik ser dagens lys
Hos Genan begyndte man derfor at undersøge mulighederne for at udvikle maskiner til at nedbryde dæk til deres oprindelige bestanddele – og herefter separere råmaterialerne. Efter flere års research var man klar med en løsning, og det første Genan-anlæg blev opført i Viborg.
Fabrikken i Viborg havde en årlig kapacitet på 35.000 tons dæk-input, og slutproduktet blev primært anvendt til produktion af massive hjul.
Løbende teknologisk udvikling
I løbet af de næste par år blev der løbende udviklet på teknologien – for den mest miljøvenlige og effektive løsning. Kvaliteten af slutproduktet steg desuden støt.
Man sandede hurtigt, at en fabrik i Danmark ikke var nok, og undersøgte derfor muligheden for at etablere en fabrik i udlandet. Problemet med de mange kasserede dæk er nemlig en global udfordring.
Udvidelse til Tyskland
Opførelsen af Genans anden fabrik blev påbegyndt i den tyske by Oranienburg lidt uden for Berlin.
Da der i Tyskland kasseres markant flere dæk end i Danmark, blev det besluttet, at kapaciteten på fabrikken i Oranienburg skulle være ca. dobbelt så stor.
I 2003 var etableringen af fabrikken en realitet.
Udvidelsen fortsætter
Der skulle dog ikke gå mere end fem år, før Genan igen var klar til at udvide. Igen var Tyskland i kikkerten, og nu faldt valget på Dorsten i Nordrhein-Westfalen – en tætbefolket delstat med store mængder udtjente dæk.
I 2010 fortsatte den tyske udvidelse med åbningen af en tredje fabrik i Kammlach i sydtyske Bayern – en strategisk god lokation for også at kunne modtage dæk fra Østrig og Italien.
Turen går over Atlanten
Genans vision om at skabe en virksomhed, som kunne være med til at afhjælpe de klima- og miljøudfordringer, verden står overfor, har hele tiden været drivkraften for virksomhedens udvikling. Men denne udfordring begrænser sig ikke kun til Europa.
I 2014 åbnede Genan derfor sin første fabrik i USA – i Houston, Texas. Denne femte Genan-fabrik blev verdens største – med en kapacitet på hele 100.000 tons dæk-indtag årligt.
På opkøb i Portugal
I 2019 udvidede Genan igen sine aktiviteter – denne gang med opkøb af Portugals største dæk-recycler. Efter en produktionsmæssig opgradering er anlægget i Ovar nu Genans sjette fabrik.
Materialegenvinding for klimaets skyld
Når det handler om bæredygtighed og affaldshåndtering, henvises der ofte til Affaldshierarkiet eller Affaldspyramiden.
Affaldshierarkiet er et begreb, som stammer fra EU, og som handler om, hvordan affald behandles på mest bæredygtig vis. Toppen af pyramiden repræsenterer den bedste metode – bunden den værste.
Materialegenvinding efter Genan-princippet befinder sig i pyramidens midte – som den tredjebedste løsning.
I dæksammenhæng handler materialegenvinding om at nedbryde dæk til deres oprindelige bestanddele: gummi, stål og tekstilfibre. Efter oparbejdningen hos Genan genanvendes disse materialer så til fremstilling af nye produkter.
Anvendelsesmulighederne spænder vidt – fra faldunderlag til legepladser og idrætsfaciliteter til asfalt, maling, bindemidler, plast eller nye dæk. Gennemgående er, at gamle, udtjente dæk får nyt liv i et nyt produkt.
Ifølge EU er materialegenvinding af dæk klart at foretrække frem for både afbrænding og deponi. Ved genanvendelse af gamle dæk på Genans fabrikker spares der nemlig op til 280.000 tons CO2-udslip om året – til sammenligning med energiudvinding ved forbrænding.
Arbejder for en bæredygtig fremtid
Det er Genans vision, at alle dæk bør oparbejdes på den klima- og miljømæssigt mest fordelagtige måde.
Bæredygtighed er derfor Genans kerneværdi og et begreb, som gennemsyrer hele virksomheden – lige fra modtagelsen af de udtjente dæk til fremstillingen af nye produkter.
Det mest effektive, videnskabelige værktøj til at beskrive den påvirkning, et givent produkt har på miljøet i løbet af sin levetid, er en såkaldt livscyklusvurdering (LCA).
Hos Genan har man investeret betragtelige summer i udarbejdelsen af i alt fire sådanne LCA-studier. Det seneste blevet udfærdiget i 2020.
I alle fire studier konkluderes det, at der er væsentlige miljø- og klimamæssige gevinster ved Genans genvindingskoncept – sammenlignet med alternative bortskaffelsesmetoder. For hvert ton dæk, der genvindes hos Genan i stedet for at blive sendt til forbrænding, skånes miljøet for mindst 700 kg CO2.
Innovativ genvinding til gavn for klima og folkesundhed
Genans gummiprodukter anvendes i vid udstrækning til anlæg af f.eks. løbebaner og kunstgræsfaciliteter, hvor gummiets fine egenskaber muliggør sportslig udfoldelse året rundt. Det er godt for folkesundheden.
Genan har ydermere udviklet GENAN PELLETS – ensartede gummipiller, som bl.a. anvendes til stødabsorberende faldunderlag på legepladser. På den måde er gamle dæk med til at beskytte aktive og legelystne børn. Et fast gummiunderlag er tilmed let at holde rent; og til sammenligning med f.eks. sand undgås risikoen for skjulte objekter i faldunderlaget.
Ved bæredygtig genvinding af dækgummi får gamle dæk således nyt liv – samtidigt med at sports- og fritidsaktiviteter fremmes. Dét er for Genan innovation og bæredygtighed i smuk forening.