Serier

Svenske medier: Kæmpe læk rammer svensk erhvervsliv søndag aften

Lækket skulle være langt større end Panama Papers.

De hemmelige formuer
Et læk, der er større end Panama Papers, rammer søndag aften svensk erhvervsliv. Foto: Jesper Møller Foto: AP

Et kæmpe læk kommer søndag aften til at ramme svensk erhvervsliv, skriver flere svenske medier ifølge Berlingske Business.

Der er tale om læk af dokumenter omhandlende skattely, og ifølge svenske medier skulle lækket være langt større end de såkaldte Panama Papers, der omfattede 11,6 mio. dokumenter.

Det er den svenske public service kanal SVT, der har arbejdet med dokumenterne i Sverige. Kanalen har fået indsigt i dokumenterne gennem det internationale journalistnetværk ICIJ, der også var en afgørende spiller i forbindelse med offentliggørelsen af Panama Papers i foråret 2016.

Panama Papers, der blev lækket fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonesca, afslørede bl.a., at en lang række rigmænd, virksomheder og politikere i årevis havde gemt penge via skuffeselskaber i ly for skatten i en række lande med fordelagtige skatteregler.

Og i aften får svenskerne altså svar på, præcis hvad de nye dokumenter indeholder, når SVT's program for undersøgende journalistik »Uppdrag Granskning« bringer historien.

I en omtale om programmet skriver tv-stationen, at »sporene leder til Sveriges erhvervslivstop.«

De nye data, som ICIJ har fået fat i, stammer fra advokathuset Appleby i Bermuda. Selskabet har erkendt, at der er blevet lækket dokumenter fra deres kontorer, men nægter at have foretaget sig noget ulovligt.

Offentliggørelsen af lækket vil ske på tværs af lande og i flere forskellige medier. Ifølge Berlingske er det herhjemme Politiken, der har været med i ICIJ-partnerskabet, og avisen skulle også offentliggøre historier på baggrund af lækket i aften.

Det er endnu uklart hvad dokumenterne mere konkret indeholder.

BRANCHENYT
Læs også