Erhverv
BREAKING
0

TV 2 tabte stor retssag: Kan nu blive mødt med milliardkrav

Der er faldet endelig afgørelse i en sag, der kan vise sig at få stor betydning for TV 2's fremtid.

TV 2 kan nu blive mødt med et milliardkrav, efter mediet har tabt en stort anlagt sag ved EU-domstolen.

Efter års tilløb ved EU-Domstolen i Luxembourg er der torsdag faldet en endelig afgørelse om, hvorvidt TV 2 har modtaget ulovlig statsstøtte.

EU-domstolen har i sin dom fastslået, at reklameindtægter, som blev overført fra TV2 via TV2-fonden fra 1995 til 2002, var statsstøtte. Sagen har kørt i 13 år og kan nu ende med, at TV 2 kan grave så dybt i lommerne, at en konkurs kan banke på døren.

Frands Mortensen, professor på Aarhus Universitet med speciale i public service og statsstøtte til medier, har fulgt TV 2-sagen tæt. Han peger på, at dommen fra EU kan få alvorlige konsekvenser for TV 2's fremtid.

»Det her er et meget stort skridt i retning af, at TV2 kan ende med at gå konkurs, hvis de også taber de andre sager,« siger han til Ritzau.

Han henviser til to sager ved Østre Landsret, hvor konkurrenterne Discovery Network og MTG-ejede Viasat har krævet erstatning og tilbagebetaling for den ulovlige statsstøtte. Samlet set løber kravet op i hhv. 1,75 mia. kr. i såkaldte ulovlighedsrenter, som TV 2 skal betale tilbage til staten, og over 2 mia. kr., som de to mediekoncerner kræver i erstatning for indtjeningstab som følge af den markedsposition, som statstøtten har givet TV 2.

Men TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup, afviser fortsat, at EU-dommen er ensbetydende med, at konkurrenterne kan hente milliarder hos TV 2.

»Vi tager dommene til efterretning. Vi var forberedt på, at Domstolen ville følge Generaladvokatens forslag. Det er et grundvilkår, at der føres sager mod os på baggrund af den tidligere finansiering af TV 2, og spørgsmålet om ulovlighedsrenter skal nu afgøres af de danske domstole. Der er ingen automatik i, at TV 2 skal betale, og vi er uenige i, at der skal betales ulovlighedsrenter, da støtten har kompenseret TV 2 for pålagte og for længst opfyldte public service-forpligtelser,« siger Merete Eldrup i en pressemeddelelse.

MTG's adm. direktør, Kim Poder, ser dog EU-dommen som en stor medvind til at vinde sagerne i Østre landsret.

»Dommen er glædelig for os, og det giver os ny optimisme, når sagerne i Østre Landsret nu kan genoptages,« siger han.

Mens TV 2 går meget svære økonomiske tider i møde, sender EU-dommen også tvivl over statens salg af TV 2. De borgerlige partier ønsker at sælge TV 2, men dommen kan blive et søm i kisten på salgsplanerne, fordi erstatningskravet potentielt overstiger købsprisen på TV 2.

Alligevel står regeringen foreløbigt fast i amtionen om et TV 2-salg.

»Det er stadig regeringens ambition at privatisere TV 2,« siger kulturminister Mette Bock (LA) og i en skriftlig kommentar, hvor hun uddyber:

»Ministeriet og dets juridiske rådgivere har i forbindelse med forberedelserne af et regeringsudspil vedrørende privatisering af TV 2 hele vejen igennem været i en konstruktiv dialog med EU-Kommissionen om mulige løsninger, såfremt TV 2 bliver idømt ulovlighedsrenter.«

BRANCHENYT
Læs også