Erhverv
0

Dansk Fjernvarme roser ny aftale: Bliver billigere at bruge varmepumper

En halvering af elvarmeafgiften betyder, at det giver bedre mening at udnytte overskudsvarme. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Elvarmeafgiften halvere, og det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme. Kollage: Gregers Tycho

Den nye erhvervspakke halverer elafgiften, og derfor giver det pludselig mening for fjernvarmeselskaberne at investere i store varmepumper og bedre udnytte overskudsvarme.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, efter at regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre er blevet enige om en ny erhvervspakke.

»Det er en rigtig glædelig nyhed, at partierne bag erhvervspakken er blevet enige om at halvere elafgiften til varmepumper. Det betyder, at vi nu kan sætte strøm til fjernvarmen og udnytte de store mængder overskudsvarme, sådan som fjernvarmeselskaberne har efterlyst,« siger direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, i en meddelelse.

Ifølge brancheorganisationen har det længe stået højt på fjernvarmeselskabernes ønskeseddel at kunne udnytte overskudsvarmen fra datacentrene og industriens processer.

Men den høje pris på el har betydet, at fjernvarmeselskaberne i stedet for at udnytte overskudsvarmen har investeret i andre løsninger, hvorfor overskudsvarmen i stedet er sluppet ud til fuglene, skriver organisationen.

Elvarmeafgiften er ifølge forligspartierne ca. dobbelt så høj som energiafgiften på fossile brændsler til rumvarme.

Elvarmeafgiften nedsættes med 10 øre pr. kilowatt-time (kWh) i første omgang og derudover med yderligere 5. øre pr. kilowatt-time i 2019 og siden 10 øre pr. pr. 1. januar 2020, fremgår det af aftaleteksten.

»Den vigtigste klimasag overhovedet i øjeblikket (grøn elektricitet ind i varmesektoren) er løst i den nye erhvervsaftale -stolt!,« skriver De Radikales Ida Auken på Twitter.

BRANCHENYT
Læs også