Erhverv
0

Godsejer scorer kvart milliard over de næste 99 år

Kalundborg Havn skal betale godsejer for leje af jord til ny havn i 99 år, skriver Børsen.

Borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) har fulgt kommunalbestyrelsens anbefaling om at leje areal af godsejer til ny havn. Foto: PEDERSEN TOBIAS NØRGAARD

Godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg har i hemmelighed indgået en jordlejeaftale med Kalundborg Havn, der sikrer ham og efterkommerne mere end en kvart mia. kr. over de næste 99 år, skriver Børsen.

Havnen er en såkaldt kommunal selvstyrehavn, og dermed hæfter Kalundborg Kommune for regningen, hvis havnen ikke er i stand til at betale. Havnen har lejet jorden, fordi godsejeren ikke har villet sælge.

Havnen skal bruges til containere, hvilket er en risikabel form for havneaktivitet. Derudover betaler havnen 100.000 kr. i årlig leje pr. hektar, skriver Børsen.

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh siger:

»Jeg kan ikke erindre fortilfælde, hvor kommuner har påtaget sig så ugunstige og byrdefulde aftaler,« siger han til avisen.

»Hvis greven ikke har villet sælge og åbenbart har været så god til at forhandle, er det spørgsmålet, om man overhovedet skal lave sådan et projekt«.

Kalundborg Havn har ifølge Børsen ikke villet kommentere aftalen, da den er fortrolig. Godsejeren siger, at han ikke har villet sælge, fordi godset i forvejen har solgt en del jord.

BRANCHENYT
Læs også