Erhverv
0

Vestas-aktionærer mærker nedturen - men mindre end dets konkurrenter

Vestas' aktiekurs er faldet 37 pct. siden det seneste højdepunkt, men det er stadig langt bedre end konkurrenterne.

Vestas' aktionærer er hårdt ramt - men det er småting i forhold til konkurrenternes. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Vestas og dets børsnoterede konkurrenter fortsætter aktienedturen.

Det danske vindmølleselskab såvel som dets europæiske konkurrenter befinder sig alle omkring det laveste kursniveau i løbet af de sidste 52 uger.

De er alle mærket af prispres, men derudover har Vestas' konkurrenter en række unikke udfordringer.

Værst ser det ud for Nordex, der inden for det sidste år har tabt omkring to tredjedele af værdien, mens Vestas er sluppet en smule mere nådigt og "kun" har tabt 37 pct. siden højdepunktet.

Nordex' regnskab, der landede tirsdag, viser, at ordreindgangen er gået gennem gulvbrædderne og halveret i forhold til samme periode sidste år.

Derudover har Nordex i årevis kæmpet med en sløj indtjening, der i hvert fald delvist kan forklares med, at selskabet mangler skala set i forhold til sine konkurrenter.

Nordex sælger simpelthen alt for få møller, og det betyder, at bl.a. udviklingsomkostningerne kan tørres af på færre enheder. Det rammer marginerne og risikerer at forstærke nedturen, for hvis møller ikke kan følge med konkurrenternes teknologisk, sælges der stadig færre.

Derfor giver det formentlig god mening, at Senvion - der ligesom Nordex mangler skala - forleden signalerede, at man er klar på et bryllup, hvis det rigtig match viser sig.

Vestas' usikkerhed knytter sig til marginerne i de kommende år, mens det står klart, at selskabet får rigeligt at rive i - bl.a. på bekostning af Nordex. Vestas' ordreindgang steg således mere end 20 pct. i tredje kvartal.

Siemens Gamesa mangler ikke skala, efter parterne fusionerede tidligt på året, men nedgang på det indiske marked og en sløj ordreindgang har medvirket til, at selskabet siden fusionen har gennemført den ene fyringsrunde efter den anden. Specielt i Danmark, hvor en stor del af vingeproduktionen finder sted - langt fra de markeder, der vokser lige nu.

Derudover kæmper selskabet med, at man har alt for mange varer på hylderne efter fusionen.

Det er blevet annonceret, at to tredjedele af møllerne fjernes, men oveni udfordringerne med at mindske udbuddet og tilpasse omkostningerne, skal to forskellige kulturer - en tysk/dansk og en spansk - kombineres i Siemens Gamesa.

Det er usikkert, hvordan det spænder an, men der er formentlig ingen tvivl om, at Vestas i lang vil være suverænt »best in class«.

BRANCHENYT
Læs også