Erhverv

Kasi-Jesper vandt spektakulær skattesag

Østre Landsret har fredag formiddag afsagt dom i sag mellem Jesper "Kasi" Nielsen og Skat.

Jesper Nielsen stod bag og var direktør i håndboldklubben AG København, der gik konkurs i 2012. Foto: Lars Poulsen.

Jesper "Kasi" Nielsen og hans familie har vundet et større millionslag mod den danske statskasse i en sag, der kunne have kostet den kontroversielle smykkemand en personlig konkurs.

Det har Østre Landsret afgjort i en dom, som er offentliggjort fredag formiddag. Dermed kommer endnu en afgørelse i den langvarige strid mellem Jesper Nielsen og Skat.

I en pressemeddelelse fastslår landsretten fredag, at den har givet familien medhold i, at »selskabets sponsorater af Brøndby IF og AG Håndbold må anses for erhvervsmæssige og ikke udtryk for maskeret udlodning til familien.«

Skat skal nu foretage en ny bedømmelse af, »i hvilket omfang udgifterne til sponsoraterne i årene 2009-11 er fradragsberettigede som driftsudgifter, reklameudgifter eller repræsentationsudgifter,« skriver Østre Landsret.

Sagen endte i landsretten, efter at Landsskatteretten i fjor fastslog, at en række sponsorater, som familievirksomheden Kasi ApS havde lavet med netop Brøndby og håndboldklubben AG København, ikke kunne betragtes som fradragsberettigede.

Blå bog
Jesper »Kasi« Nielsen:
  • Født 15. maj 1969.
  • Indledte sin karriere som tankpasser og fik med tiden selv tre tankstationer på den københavnske vestegn. Det endte dog med en konkurs, men han kom samtidig ind i smykkebranchen.
  • I 2003 etablerede han og familien selskabet Kasi, der solgte smykker i Tyskland og fik to år senere rettighederne på det marked til at forhandle kollektioner fra det danske selskab Pandora. Det gjorde han så effektivt, at han senere åbnede flere markeder i Europa med store millionindtægter til følge. Siden er parterne blevet uenige om afregningen i forbindelse med Kasis exit i Pandora-samarbejdet, og denne sag har kørt i flere år i fortrolighed mellem partnere.
  • Jesper Nielsen blev landskendt, da han i 2007 lavede Danmarkshistoriens største sportssponsorat i fodboldklubben Brøndby. Han blev desuden hovedsponsor og formand i den tyske håndboldklub Rhein-Neckar Löwen. I sommeren 2010 dannede han håndboldklubben AG København. Projektet gik dog konkurs i 2012 efter Skat’s indefrysning af alle selskabets og familiens private midler. Skat indledte her den sag mod Jesper Nielsen, hvor der efter fem år netop er faldet dom i Østre Landsret.
  • Han etablerede i 2013 smykkeselskabet Endless Jewelry, som han blev købt ud af i fjor af en række medinvestorer, der overtog kontrollen.
  • Det blev startskuddet til Jesper Nielsen nye forretning, Amazing Jewelry, som blev etableret i 2016 og i dag har butikker i 10 lande. Og ifølge ham selv med udsigt til en mangedobling det kommende år.

Det havde Kasi-familien bedt Østre Landsret tage stilling til. Det er ikke præciseret, hvor stort et beløb parterne strides om - ud over at det er trecifret i millionklassen. Det har dog været fremme, at søgsmålet skulle dreje sig om et beløb på 272 mio. kr.

Kasi-selskabet slog sig op på at have eneretten til salget for den danske smykkekoncern Pandora i Tyskland, Schweiz og Østrig. Samtidig sponserede selskabet sport i Danmark. Og meldingen fra Landsskatteretten lød, at det ikke havde nævneværdig betydning for Kasis forretning at sponsorere sportsklubber i Danmark.

Retten der mente i stedet, at det var en personlig interesse, og ifølge kendelsen karakter af udlodning af udbytte til anpartshavere.

Derfor har Kasi sagsøgt staten - i form af Skatteministeriet - for at få omstødt Landskatterettens afgørelse. Kammeradvokaten har på statens vegne påstået frifindelse og dermed at kendelsen fra skatteretten skal stå ved magt.

Både familien Nielsen og Skatteministeriet kan anke fredagens dom til Højesteret.

BRANCHENYT
Læs også