Landbruget er på vej mod en ny krise
De fleste landmænd kom ud af 2017 med overskud, men de fede tider er allerede ved at være forbi. Priserne på en række landbrugsvarer styrtdykker.
Indtjeningsfesten i dansk landbrug er ved at være forbi. Priserne på vigtige landbrugsvarer som svinekød, smågrise og smør styrtdykker, og flere økonomer vurderer, at erhvervet er på vej ind i en ny lavkonjunktur.
»Efter et par år med høje priser på landbrugsvarer er de gode konjunkturer ved at være forbi. Svineproducenterne er allerede nu på vej ind i en ny lavkonjunktur, og mælkeproducenterne vil følge efter i løbet af 2018,« vurderer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef, Seges.
Det ser desværre ud til, at festen allerede er ved at være forbi.
Prisen på landbrugsvarer falder nu, fordi landmænd i hele verden har øget produktionen efter en periode præget af relativ god indtjening.
For de danske landmænd er det en alvorlig bet, at højkonjunkturen allerede klinger af. Sektoren har siden 2008 været igennem en historisk dyb krise, som har udløst kæmpe underskud. Først i løbet af 2016 begyndte landmændenes indtjening for alvor at stige.
»Det ser desværre ud til, at festen allerede er ved at være forbi. Den har været kort, og det er selvfølgelig barsk set i lyset af den lange krise, der gik forud. For svineproducenterne er højkonjunkturen formentlig allerede slut. Mælkeproducenterne har også passeret toppen, men kan forhåbentlig klare sig igennem 2018 med en svagt faldende indtjening, inden nedturen må forventes at accelerere i 2019,« vurderer chefanalytiker Hans Fink, AgroMarkets.
Prisen på smågrise er på få måneder faldet 30-40 pct., mens svinekødsnoteringen er faldet 22 pct. På grund af de høje priser i begyndelsen af året vil de fleste svineproducenter få solide overskud i 2017. Aktuelt er priserne dog faldet til niveauer, der på daglig basis resulterer i underskud hos den gennemsnitlige svineproducent.
»Svinepriserne er faldet endnu hurtigere, end vi havde forudset. Højkonjunkturen er forbi, og branchen er på vej ind i en ny lavkonjunktur, med mindre Kina pludselig skruer voldsomt op for importen,« vurderer markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.
Nu begynder bunden i markedet også at knage under mælkebønderne. Arla har netop sænket mælkeafregningen og varslet flere prisfald i den kommende tid.
»Både prisprognoserne og den aktuelle udvikling på råvarebørserne peger i retning af, at festen er ved at være forbi. De jubelresultater, vi har set i en kort periode, damper af i 2018, og vi vil igen se, at den tredjedel af landmændene, der har lavest indtjening, begynder at løbe ind i betydelige underskud,« vurderer Michael Haahr Andersen, afdelingsdirektør i Jyske Bank.