Erhverv

Dansk olierigmand betaler dyrt for at redde livsværk

Den tidligere vækstkomet Welltec er i modvind og må nu betale dyrt for at refinansiere en milliardgæld.

Jørgen Hallundbæk risikerer at måtte overdrage aktiemajoriteten i den danske milliardsucces, han har skabt helt fra bunden.  Foto: THOMAS BROLYNG STEEN

Olieindustriens nedtur er blevet dyr for Jørgen Hallundbæk, der har skabt sin formue gennem den tidligere vækstkomet, borerobotselskabet Welltec.

Svære tider i oliebranchen har skabt store udfordringer for Welltec, der på bare to år har fået halveret omsætningen og selskabets værdi. Som et led i at refinansiere en kæmpegæld har Welltec nu solgt virksomhedsobligationer for 2 mia. kr. til en rente, der er markant højere, end hvad andre selskaber betaler. Oveni risikerer Jørgen Hallundbæk at måtte afgive aktiemajoriteten, da han ifølge et prospekt kan få udvandet sin ejerandel til 47 pct.

Alene de nye renteomkostninger kommer til at løbe op i over 200 mio. kr. årligt.

Welltec
  • Jørgen Hallundbæk, der er uddannet fra DTU, stiftede Welltec i 1994.
  • Welltec specialiserer sig i at udvikle løsninger og robotter, som kan optimere udvindingen af olie- og gasboringer.
  • Blandt aktionærerne tæller den stenrige italienske Agnelli-families fond Exor, der også ejer Fiat. Derudover har den hollandske fond 7 Industries købt sig ind i Welltec.
  • I februar 2012 udstedte Welltec virksomhedsobligationer til en rente på 8 pct. Det er dem, der nu bliver refinansieret. Men i februar 2012 lå det gennemsnitlige afkast på europæiske såkaldte junk bonds på over 9 pct.

»Det er det, det koster,« siger Martin Skovbjerg, juridisk direktør i Welltec.

Welltec skal betale investorerne en årlig rente på 9,5 pct. for de nye obligationer. Det gennemsnitlige afkast på de såkaldte junk bonds - altså højrisiko-obligationer - som Welltec hører ind under, ligger i Europa på 2,5 pct. ifølge Bank of America's Euro High Yield Index.

Med en negativ driftsindtjening (Ebit) kan det blive svært for Welltec at få råd til at de store renteudgifter, hvis ikke udviklingen vendes.

Det danske olieteknologiselskab, der sælger borerobotter, var indtil 2014 flyvende og blev set som den næste lovende børskandidat. Idéen kom fra den sky ingeniør Jørgen Hallundbæk, og den forvandlede ham til milliardær. Men årene efter ramlede den danske oliekomet sammen med resten af branchen ind en dyb krise på grund af olieprisens deroute.

Ifølge en institutionel investor, der ikke ønsker at udtale sig til citat, valgte man ikke at deltage i Welltecs nye obligationsudstedelse pga. den kraftige nedtur.

»Olieselskaberne har reduceret deres produktionsomkostninger markant efter olieprisfaldet og underleverandørerne har taget denne regning. Tilbage i 2015 forventede vi, at Welltecs forretning ville blomstre med de lavere oliepriser, da Welltec mener, at netop deres teknologi kan øge produktionen og sænke omkostningerne - det modsatte er sket. Omsætningen er faldet markant,« lyder det.

Ifølge Fiat-familiens holdingselskab, Exor, - der bl.a. ejer Fiat, Ferrari, Juventus samt 16,2 pct. af Welltec - er værdien af Welltec faldet fra 6 til 3 mia. kr. på mindre end to år.

Ifølge prospektet for Welltecs nye gæld er Exor og medejeren 7 Industries ved at købe pensionsselskabet PFA ud. Exor og 7 Industries har samtidig fået ret til at tegne nye aktier, hvilket vil bringe deres samlede ejerskab op på 46 pct.

Samtidig fremgår det, at Jørgen Hallundbæk, der tidligere har haft en majoritet, risikerer at blive udvandet til 47 pct. Resten af aktierne ejes af medarbejdere. Ifølge selskabet har Jørgen Hallundbæk dog stadig kontrollen.

Trods nedturen klarer Welltec kapitalrejsningen bedre end konkurrenterne. Samtidig med Welltec var tre andre ude for at rejse kapital, men de trak sig i sidste uge.

»Hvis du kigger på Europas oliesektor, så er Welltec formentlig bedre positioneret end mange af de andre selskaber,« siger Hubert Allemani, vicedirektør og ansvarlig for Welltec-analyserne hos kreditbureuaet Moody's, og fortsætter:

»Vi har set, at mange af de selskaber, der ikke har været i stand til at refinansiere deres obligationer, har været nødt til at restrukturere. Welltecs evne til at rejse det beløb er et tegn på, at markedet alt i alt kigger positivt på Welltec set i forhold til nogle af de andre selskaber«.

BRANCHENYT
Læs også