Erhverv

Ny Falck-topchef i stort opgør med tidligere direktør

Jakob Riis, Falcks nye direktør, vil have ryddet op i selskabet, der har foretaget stribevis af fejlslagne opkøb og nu er dynget til med gæld.

Falcks nye topchef, Jakob Riis, savner en samlet plan, når han ser på forgængerens opkøbsstrategi. Foto: Stine Bidstrup

Redningskoncernen Falck har købt virksomheder med arme og ben uden at have en ordentlig plan for, hvordan det skulle skabe værdi.

Sådan lyder det fra den nye direktør Jakob Riis i et interview med Berlingske.

I stedet for at høste synergier og øge indtjeningen, har opkøbene dynget koncernen til med gæld, mens indtjeningen er faldet. Derfor er dagsordenen for den nye direktør at rydde benhårdt op i fortidens rod.

»Vi gør op med det at samle virksomheder op i en vækststrategi uden at integrere dem, uden at standardisere, men lade dem køre videre i et lokalt medejerskab med den kompleksitet, det medfører. Der går vi en helt anden vej nu,« siger Jakob Riis i et interview til avisen.

Finans beskrev allerede i efteråret 2015 Falcks problemer med den myriade af selskaber, man havde opkøbt i udlandet. En stor del gav underskud eller stort set ingen indtjening, og samtidig voksede selskabets gæld.

Siden blev indtjeningen forværret yderligere, og eksperter pegede på, at Falcks gæld var ved at vokse virksomheden over hovedet.

Den tidligere Falck-direktion, med Allan Søgaard Larsen i spidsen, fik sparket i december 2016. Senere kom ejerne, bl.a. Lundbeck-fonden, virksomheden til undsætning og konverterede gæld til aktier.

Jakob Riis, der var udpeget som kronprins i Novo Nordisk, men blev vraget og i stedet satte sig på topposten i Falck i foråret 2017, fortæller til Berlingske, at problemerne i Falck er større, end hvad både han og ejerne havde troet.

Han kalder det et »wakeup call« og fortæller, som han også tidligere har fortalt til Finans, at der kan blive brug for yderligere egenkapital.

»Den model, man har i Falck, passer til et meget mindre selskab. Det betyder, at vi ikke har nogen skalafordele. Vi har snarere skalaulemper, fordi vi simpelthen ikke kan styre kompleksiteten. Virkeligheden er vokset Falck over hovedet. Der har været nul synergier for Falck i at samle ambulanceselskaber op på den måde. Nul. Det er de synergier, vi skal hente nu,« siger Riis til Berlingske.

Finans forsøger at få en kommentar fra Allan Søgaard Larsen.

Læs også