Erhverv

Udlændinge opgiver at tage arbejde i Danmark

På halvandet år er antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, faldet med 65 pct. Det kan få konsekvenser for velstanden, advarer både DA, overvismand og minister. 

Udenlandske medarbejdere dropper i stor stil at komme til Danmark og arbejde. Det er et kæmpe problem, lyder det fra DA's adm. direktør, Jacob Holbraad.
Foto: Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er raslet ned med 65 pct. på blot 15 måneder. Fra et kvartalsniveau på cirka 14.500 nytilkomne sidste sommer er antallet nu under 5.000, og andelen af EU-borgere i nyskabte job i Danmark udgør i dag 11 pct. mod 87 pct. i 2013. Især polakkerne bliver væk, viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge DA’s adm. direktør, Jacob Holbraad, lyser advarselslamperne.

»Det er meget, meget bekymrende, at strømmen af europæisk arbejdskraft til Danmark fra Polen og Østeuropa er gået fra en stærk rivende flod til en lille stille bæk. Hvis kilden fra Østeuropa tørrer ud, kan vi hurtigt komme til at mangle kvalificerede folk,« siger han.

Faldet skyldes bl.a. bedre løn og levevilkår i Østeuropa, der står over for den samme demografiske udfordring som Vesteuropa. På plussiden er flere danskere kommet i job, men antallet af ubesatte job er støt stigende og nu over 15.000.

De økonomiske vismænd har flere gange haft fokus på den udenlandske arbejdskraft,og ifølge overvismand Michael Svarer kan nedgangen få konsekvenser på flere planer:

»Det er en forudsætning for det positive syn, vi har på dansk økonomi, at den erhvervsrettedeIndvandring fortsætter, så det er et tab for dansk økonomi, hvis man ikke udnytter de muligheder, der er for at have et fleksibelt, internationalt arbejdsmarked. Det vil få konsekvenser for både danske virksomheder og for, hvor meget de offentlige finanser kan udvikle sig.«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er også bekymret.

»Jeg kan godt frygte, at Danmark på den længere bane taber arbejdspladser, da virksomheder flytter produktion ud af Danmark, og det går ud over vores fælles velfærd,« siger ministeren, som vil se på tiltag, der både sikrer flere danske og udenlandske hænder.

LO-formand Lizette Risgaard anerkender, at færre udlændinge tager job i Danmark, men kalder DA’s budskab for »misvisende«.

Hun påpeger, at der er over 200.000 udlændinge på det danske arbejdsmarked, og at antallet stadig vokser, omend med en lavere frekvens end tidligere.

»Der er altså flere end 100.000 arbejdsløse, som står til rådighed for arbejdsmarkedet, så hvorfor kalde på udenlandsk arbejdskraft, før arbejdsgiverne har hyret dem?« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også