Erhverv

Fire medarbejdere tjener millioner på at lave kedler - hævede 50 millioner inden salg

Linka Energy tjente 37 mio. kr. i det seneste regnskabsår og venter mere i de kommende år.

Linka laver kedler, som fyrer med biomasse, og blev stiftet af Erling Jensen (grå skjorte) i 1978. Væksten har for alvor taget fart i de seneste år. I dag er Brian Pedersen (hvid skjorte) adm. direktør og medejer. Foto: Michael Drost-Hansen

Væksteventyret Linka Energy har skruet endnu en tand op for tempoet og øget indtjeningen med næsten 50 pct.

Linka fra Lem ved Ringkjøbing laver kedler, der fyrer med biomasse, og gør det så godt, at kapitalfonden Via Equity for få måneder siden købte en ejerandel for at sætte fut i et udlandseventyr.

Et nyt regnskab fortæller en del af historien om, hvorfor Via Equity er vild med Linka.

På fem år er bruttoresultatet mere end fordoblet, mens driftsresultatet næsten er øget 300 pct. til 37 mio. kr. i 2016/2017. Samtidig strømmer kontanterne i kassen, fordi investeringerne er beskedne.

»Ledelsen anser årets resultat for meget tilfredsstillende, og der vil i de kommende år fortsat tilstræbes økonomisk vækst,« står der i regnskabet.

Det fremgår af regnskabet, at ejerne har hævet knap 52 mio. kr. i udbytte inden salget til Via Equity.

Udover Via Equity ejer fire nuværende medarbejdere en del af Linka, der blev stiftet af Erling Jensen i 1978.

Han har udviklet og patenteret den teknologi, som selskabet nu lukrerer på. Selvom han ikke har været ejer i nu et par år, har han stadig haft sin daglige gang i virksomheden.

Linka producerede oprindelig landbrugsmaskiner, og ifølge stifteren ville han egentlig have bygget vindmøller, men han endte med at bruge mere end 40 år på at bygge kedler og brænde ting af.

Det har han gjort så godt, at selskabet står stærkt i Nordeuropa. Hemmeligheden ifølge stifteren er at koncentrere sig om at have den bedste teknologi og behandle kunderne ordentligt.

»Hvis man er god ved kunder, kommer de igen og fortæller alle om, hvor godt de er blevet behandlet. Det betyder det hele. I dag laves der kontrakter, der er lige så tykke som en bibel. Det bliver maskiner ikke bedre af. Man er så bange for, at man bliver snydt. Jeg har lavet mange kontrakter til et par millioner, der stod på seks linjer,« sagde Erling Jensen til Finans i september.

BRANCHENYT
Læs også