Erhverv

Diskret B&O-barnebarn har vendt nedtur til stor optur

Peter Frithjof Bang blev milliardær på at sælge Navision til Microsoft. Nu tjener han kassen på aktier.

Peter Frithjof Bang er for den brede offentlighed et relativt ukendt navn.

Det på trods af, at hans liv har mange af de ingredienser, der skal til for at blive et household name blandt danskerne.

Han er privat ven med kronprins Frederik, barnebarn af B&O-koncernens ene stifter, ejer af et Danmarks dyreste huse i Hellerup og medgrundlægger af Navision, som i 2002 blev solgt til Microsoft. Det salg indbragte Peter Frithjof Bang 1,7 mia. kr.

Og nu har han lige vendt en større økonomisk lussing til en endnu større milliongevinst. Det viser et nyt regnskab fra hans koncern Peter Bang Holding ApS, der kom ud af regnskabsåret 2016/17 med et overskud efter skat på 85,2 mio. kr.

Året forinden tabte han 27,5 mio. kr.

Egenkapitalen i Peter Frithjof Bangs holdingselskab, der primært handler med aktier, er nu på knap 720 mio. kr. Men som Peter Frithjof Bang har for vane, når der er medieinteresse for ham, takker han nej til at fortælle om udviklingen.

»Det har jeg ingen kommentarer til,« lyder det, da Finans spørger om en kommentarer til det nye regnskab.

Holdingselskabets væsentligste aktiviteter består af investering i værdipapirer og kapitalandele. Den helt store indtægt kom i seneste regnskabsår fra posten finansielle indtægter. Det vil typisk dække over renteindtægter og afkast på aktier.

Dykker man længere ned i regnskabet, ses det, at de to investeringsselskaber Peter Bang ApS og Peter Bang II ApS bidrager yderst positivt til holdingselskabet med overskud på henholdsvis 25,1 mio. kr. og 17,1 mio. kr. i seneste regnskabsår.

Peter Frithjof Bang er medejer af den prominente golfklub The Scandinavian i Farum. Golfklubben har dog gennem en lang årrække givet større underskud trods en status som én af Europas bedste af sin slags.

De to andre medejere af The Scandinavian er Torben Wind og Jesper Balser, der sammen med Peter Frithjof Bang udgjorde det oprindelige trekløver fra DTU, som stod bag it-selskabet Navision.

Alle tre blev milliardærer på salget af Navision til Microsoft.

Trods sit familieophav har Peter Frithjof Bang ikke officielt længere noget at gøre med B&O. Fra 2003 til 2009 var han dog bestyrelsesformand i Kirsten og Peter Bangs Fond, der især uddeler penge i B&O's hjemby Struer.

Læs også
Top job