Erhverv

Forbrugerne gafler løs på indkøbsturen

Udespisningen vokser hastigt her i landet. Indkøbscentre og varehuse øger udbuddet af spisesteder i kampen om forbrugerne for at ruste sig til fremtidens detailhandel.

Artiklens øverste billede
Danskerne spiser ude som aldrig før - også under indkøbsturen som her i Herning Centret. Foto: Joachim Ladefoged.

Danskerne spiser mere end nogensinde før uden for hjemmet. Det får landets shoppingcentre til at skrue op for antallet af madsteder. En større andel af butiksarealer i mange centre omdannes nu til cafeer og restauranter.

Ifølge adm. direktør Per Nyborg i Institut for Centerplanlægning - ICP vil den udvikling kun fortsætte:

»Shoppingcentre skal adskille sig fra den voksende onlinehandel gennem udbud og oplevelser. Samtidig er udespisningen i hastig vækst. Derfor skruer centrene op, så cafeer og restauranter måske vil udgøre op mod 20 pct. af arealerne i nogle shoppingcentre,« vurderer Per Nyborg.

Mens salget af dagligvarer i de danske butikker samlet stort set har været uændret gennem en årrække, vokser omsætningen til mad uden for hjemmet.

I 2016 brugte danskerne 42 mia. kr. på udespisning - heraf blev tæt på halvdelen brugt på restaurantbesøg. Det er 2 mia. kr. mere end året før.

Og den udvikling er detailhandlen samt storcentrene meget opmærksom på. Shoppingscentret Field's i København har således gennem en kort periode trukket seks nye restauranter til, så der nu er 24. Fra 2013 til 2016 steg omsætningen med 53 procent for restauranterne i det storcenter, og 2017 ser ifølge ledelsen ud til at slå ny rekord.

I Herning-Centret er udviklingen den samme. Her udgør spisesteder nu 10 ud af de 80 forretninger.

»Det er en høj koncentration, men vi kan se, at det er ekstremt vigtigt med den slags tilbud til forbrugerne. Så andelen vil kun stige. Oplevelser af mange art er en del af shoppingturen,« siger centerchef Kim Lauritsen, Herning.

Ifølge detailekspert Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavia, er madmarkeder og spisesteder i mange afskygninger med til at trække trafik af forbrugere:

»Der skrues op for maden lige fra lufthavne til shoppingcentre. Danskernes samlede udespisning er steget med 30 pct. de seneste fem år, og næste skridt bliver, at dagligvarekæderne som i USA også bygger mere af det ind i deres supermarkeder,« siger Dorte Wimmer.

Den amerikanske kæde Carl's Jr. ruller burgerrestauranter ud i Bilka-varehuse - som her i Aarhus-forstaden Tilst. Foto: Benjamin Nørskov.

Hos Dansk Supermarked med bl.a. 18 Bilka-varehuse er der faktisk allerede skruet op for netop mad. Koncernen har rettighederne her i landet til at åbne den amerikanske burgerkæde Carls. Jr., som rulles ud i Bilka.

»Selvom vi også har fastholdt Bilkas egen bistro i varehuse, fungerer det rigtig godt med Carl’s Jr. Vi tager en større del af markedet ved at sætte de to ting sammen. Så vi kører videre i samme retning,« siger koncernchef Per Bank, Dansk Supermarked.

For ham er det oplagt, at trenden med mere spisning på indkøbsturen vokser her i landet.

»Oplevelser er nødvendige for at trække kunder til. Det er altid godt at kigge til udlandet, og der er det mange steder udbredt med mange spisesteder. Vi er bare efter her i landet og nu ruller det,« siger Per Bank.

Når en butik lukker på en gade, rykker der ofte et nyt spisested ind.«

Per Nyborg, adm. direktør, ICP.

Hos ICP fastslår Per Nyborg, at flere spisesteder langt fra er forbeholdt shoppingcentre og varehuse. Faktisk er der aktuelt rift om lejemål i mange byer til netop åbning af nye cafeer og restauranter.

»Der er pres på detailhandlen mange steder. Når en butik lukker på en gade, rykker der ofte et nyt spisested ind,« lyder det fra Per Nyborg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.