Endnu en undersøgelse fastslår: Ingen kan stilles til ansvar for milliardskandale i Skat om udbytteskat
Bech-Bruun har undersøgt udbytteskandalen. Det er den femte undersøgelse i rækken.
Ingen embedsmænd kan stilles til ansvar for skandalen om påstået svindel med udbytteskat for 12,3 mia. kr.
Det konkluderer endnu en undersøgelse af skandalen i Skat ifølge to kilder med kendskab til rapportens indhold.
Rapporten vil ifølge kilderne blive offentliggjort senere tirsdag, og de skattepolitiske ordførere orienteres tirsdag fra kl. 13.00 hos skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Undersøgelsen er lavet af advokatfirmaet Bech-Bruun, og den blev iværksat i februar i år, efter at sagen allerede har været undersøgt fire gange tidligere, ligesom den fortsat efterforskes af bagmandspolitiet.
Ifølge Finans' kilder kommer den nye rapport stort set frem til de samme konklusioner som de tidligere undersøgelser af sagen, nemlig at der har været manglende kontrol i Skat og manglende tilsyn i ministeriet, men at ingen kan udpeges som synderen for fadæsen.
To chefer vil ifølge Finans' kilder blive indkaldt til tjenstlige samtaler, men der er ikke tale om såkaldte tjenstlige forhør, der kan munde ud i sanktioner.
Skandalen kom frem i offentligheden i 2015, da det gik op for Skat, at man var blevet franarret et milliardbeløb fra formodede udenlandske svindlere, der havde bedt om at få refunderet udbytteskat, som de aldrig havde betalt.
Manøvren kunne lade sig gøre, fordi man med internationale dobbeltbeskatningsoverenskomster kan få refunderet udbytteskat, hvis man som udenlandsk aktionær har modtaget udbytter fra danske selskaber og har betalt udbytteskat heraf.
Igennem flere år drønede milliarderne ud af Skats kasser, uden at nogen tilsyneladende undrede sig over den stærkt stigende trafik, og ingen opdagede heller, at der blev refunderet udbytteskat på aktier i selskaber, der slet ikke havde betalt udbytte.
Den britiske finansmand, Sanjay Shah, har erkendt offentligt, at han har fået refunderet et milliardbeløb af den danske statskasse, men han hævder, at det er sket lovligt.
Han er sigtet af bagmandspolitiet, men han bor i Dubai, og da de Forenede Arabiske Emirater ikke har nogen udleveringsaftale med Danmark, har politiet hidtil ikke kunnet røre ham.
En anden sigtet er den tidligere skattemedarbejder, Sven Jørgen Nielsen. I en udløber af sagen blev han for nylig idømt seks års fængsel for at have modtaget bestikkelse fra udlandsdanskeren, Torben Wullf Dileng.
Sidstnævnte blev selv idømt en fængselsstraf på fem år for uberettiget at have fået refunderet udbytteskat for 37,4 mio. kr. via Sven Jørgen Nielsen, der behandlede refusionsanmodningerne i Skat.
Begge har siden anket deres domme.