Erhverv

Svenske ejendomsinvesteringer i Danmark fordoblet i 2017

Svenske ejendomsselskaber har opkøbt ejendomme i Danmark for 24 mia. svenske kroner i år, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år.

Arkivfoto: Mathias Christensen

Svenskerne har for alvor fået smag for danske ejendomme. I 2017 skød de svenske ejendomsinvesteringer i Danmark i vejret med rekordfart og steg med 92 pct. i forhold til sidste år.

Fra januar til december har svenske aktører opkøbt danske ejendomme for i alt 24 mia. svenske kroner, hvilket svarer til knap 18 mia. danske kroner.

Det viser en ny analyse fra det dansk-svenske videncenter Øresundsinstituttet.

»Den svenske bølge er fortsat for fuld kraft. Der er næsten sket en fordobling gennem året, sammenlignet med hele 2016, regnet i investerede kroner. De svenske køb signalerer at det fortsat er tid til at købe på det danske marked, ikke mindst i et nordisk perspektiv, siger Jenny Andersson, senioranalytiker hos Øresundsinstituttet.

I 2016 var de samlede svenske ejendomsinvesteringer i Danmark på 12,5 mia. svenske kroner (9,4 mia. danske kroner), mens investeringsniveauet året før lå på 7,5 mia. svenske kroner (6,6 mia. danske kroner).

Samlet ejer svenske ejendomsaktører ejendomme i Danmark for 53 mia. svenske kroner, hvilket svarer til knap 40 mia. danske kroner.

Det er især store svenske ejendomsselskaber som Wihlborgs, Castellum, Niam, Balder, Heimstaden, Akelius og Klövern, der ifølge analysen fra Øresundsinstituttet har øget deres ejendomsportefølje i Danmark betragteligt.

Men også svenske hotelkæder som Midstar og Pandox har haft pungen fremme og investeret i danske ejendomme.

Målt i areal ejer svenskerne i alt 2,5 mio. kvadratmeter. 1,6 mio. kvadratmeter er i erhvervslokaler, mens 870.000 kvadratmeter er fordelt på boliger.

BRANCHENYT
Læs også