Serier

Nyhed: Lars Marcher støber fremtidens kugler for Ambus toprival. Nyhed: Dom bremser lukrativ skattefinte for arvinger. Nyhed: Jesper Buch køber sig ind i børnetøjsforhandler. Analyse: Dette er finansmarkedets største frygt lige nu.

Zuckerbergs nytårsforsæt: At fikse Facebook

Facebook-stifterens mål for 2018 er at løse Facebooks største udfordringer og bl.a. kigge på kryptovalutaer.

Cyber-spionerne
Facebook CEO Mark Zuckerberg. Foto: (AP Photo/Noah Berger)

»Hvert år udfordrer jeg mig selv til at lære noget nyt.«

Sådan starter et Facebook-opslag fra Facebooks stifter, Mark Zuckerberg. Siden 2009 har udfordringerne bl.a. været at besøge alle USA's 50 stater, bygge en kunstig intelligens for sit hus, lære Mandarin og læse 25 bøger på et år.

Men i år handler udfordringen om Zuckerbergs livsstykke: Facebook.

For Facebook har nogle massive udfordringer, slår stifteren fast i sit opslag. Facebook er blevet et muligt talerør for alle. Også dem, der ikke har positive hensigter.

»Verden føles bange og splittet. Facebook har en masse arbejde foran sig - uanset om det er at beskytte vores samfund mod misbrug og had, forsvare nationers indgriben, eller sikre, at tid brugt på Facebook er tid, der er brugt godt,« skriver Mark Zuckerberg.

Ifølge stifteren bliver det sociale medie aldrig fuldendt i forhold til at håndtere disse udfordringer, men i øjeblikket laver Facebook for mange fejl i forhold til at udfolde sine politikker og forbygge misbrug af sine redskaber.

Facebook er blevet heftigt kritiseret af amerikanske lovgivere for ikke at forhindre Rusland i at blande sig i den amerikanske valgkamp. Ifølge Bloomberg købte Rusland for ca. 620.000 kr. reklamer på Facebook.

Russiske journalister kunne i oktober afsløre, at 90 russiske internettrolde fra organisationen "Troll Farm" blev ansat til at påvirke den amerikanske valgkamp. Organisationen, der har til huse i St. Pertersborg, er kendt for at promovere Kremls interesser. Det skrev The Independent.

Facebook vedkendte, at de havde solgt reklamer til russiske IP-adresser, beklagede og advarede tilbage i oktober 2017, at Facebooks indtjening ville falde, fordi selskabet ville øge udgifterne til sikkerhed betragteligt som konsekvens af sagen. Det skrev Business Insider i november.

Mark Zuckerbergs intention med Facebook var at give magten til folket (som det fremgår af Facebooks mission). Men det løfte har mange mistet troen på, skriver han. Det skyldes, at store virksomheder og regeringer bruger teknologi til at overvåge deres borgere.

Derfor vil han nu bruge 2018 på at studere teknologi som indtil videre er lykkedes med at tage magten fra centralsystemer og give til det til folket, herunder kryptering og kryptovalutaer.

»Jeg ønsker at gå dybere ind i og studere de positive og negative aspekter af disse teknologier, og hvordan vi bedst kan bruge dem på vores platforme,« skriver han. 

På trods af kritikken, kan Mark Zuckerberg kigge tilbage på et 2017, hvor Facebook har klaret sig godt finansielt. Onsdag aften steg kursen på aktien til til ca. 1.140 kr. Det er den højeste pris nogensinde.

Læs også