Erhverv

TDC spiller nyt super-mobilnet på banen for at vende nedturen

En superteknologi skal redde TDC’s skrantende mobil- og bredbåndsforretning ved at skrue kraftigt op for hastigheden på 4G-nettet.

TDC-ledelsen skal vende skuden i 2018, og en vigtig satsning for at den mission lykkes, er at opgradere selskabets 4G-net med carrier aggregation, så det kan sende op til 600 megabit. PR-foto: TDC PR-foto: TDC

TDC spiller nu et trumfkort i den verserende mobil- og bredbåndskrig. Våbenet er et helt nyt lynhurtigt mobilnet, der åbner for hastigheder på helt op til 600 megabit over hele landet.

Til en start har telegiganten kort før jul opgraderet sit 4G-mobilnet til 600 megabit i flere jyske byer, heriblandt Aalborg, Viborg og Randers.

»Vi er startet med at opgradere 32 master, men strategien er med tiden at opgradere over hele landet. Det bliver et vigtigt kort for at tiltrække og fastholde kunder« siger Kasper Ørtvig, mobildirektør i Yousee, der er TDC's privatforretning.

Teknologen bag
  • Teknologien, der kan skrue kraftigt op for 4G-nettet, hedder carrier aggregation og har været kendt i et par år.
  • Den kan sammenkoble flere frekvenser på en mobilmast, så telefonerne kan opfange en kombineret hastighed. På den måde kan netværket fra en mobilmast blive tre gange så hurtigt, hvis teleselskabet kan bruge alle tre frekvenser fra masten på samme tid.
  • Flere teleselskaber bruger teknologien, men kun TDC har formået at nå 600 megabit i Danmark.

TDC-ledelsen har i årets løb fået dybe panderynker af den hårde kamp på mobil- og bredbåndsmarkedet, der har kostet telegiganten kunder i titusindvis i 2017. Ifølge TDC's strategi skal der allerede sættes en prop i nedturen i år, hvor det lynhurtige 4G-net skal være med til at vende kundeflugt til kundetilgang.

Trenden over alt i Europa er, at hastighederne på mobilnetværket er blevet et betydeligt konkurrenceparameter.

Peter Kurt Nielsen, teleanalytiker i Sundal Collier

Opgraderingen af mobilnettet kan endda blive en vigtig redningplanke for TDC, mener Peter Kurt Nielsen, teleanalytiker i det norske finanshus ABG Sundal Collier:

»Trenden overalt i Europa er, at hastighederne på mobilnetværket er blevet et betydeligt konkurrenceparameter. TDC kæmper for oprejsning, men hvis selskabet kan udkonkurrere de andre teleselskaber på hastighed, er det ikke usandsynligt, at TDC kan kapre mobilkunder de kommende år.«

Men det lynhurtige 4G-net giver også TDC nye muligheder på bredbåndsmarkedet, hvor TDC de første ni måneder af 2017 har tabt 31.000 kunder. Primært i landområder, hvor TDC kun kan tilbyde kunderne en linje via det langsommere kobbernet.

Med op til 600 megabit 4G-net vil der være områder, hvor vi kan tilbyde hurtigere bredbånd gennem mobilnetværket.

Kasper Ørtvig, mobildirektør i Yousee

Dermed åbner TDC for at eliminere sorte pletter på danmarkskortet, hvor danskere i dag er uden lynhurtigt bredbånd.

»Vi er i fuld gang med at teste hybridbredbånd, hvor kobberforbindelsen bliver mangedoblet ved at sætte et 4G-simkort i routeren og på den måde kombinere de to teknologier. Med op til 600 megabit 4G-net er der områder, hvor vi kan tilbyde hurtigere bredbånd gennem mobilnettet,« siger Kasper Ørtvig.

I mange landområder har den eneste mulighed for hurtigt bredbånd ellers været elselskabernes 18 mia. kr. dyre fibernet. Men TDC's fremstød på 4G-nettet får ikke elselskaberne til at ryste i bukserne.

»Uanset hvad er mobilnetværk underlagt andre fysiske love, så det aldrig vil være så stabilt som fastnetsbredbånd. TDC's forsøg med hybridbredbånd er fint, men det vil være en lappeløsning, indtil der kommer fibernet i områderne,« siger Thomas Woldiderich, chef for telepolitik i Dansk Energi, brancheorganisation for elselskaberne.

Læs også