Erhverv

Nedturen fortsætter hos GoPro: Dropper redningsplanken

Der skal igen fyres hos kamerafirmaet GoPro, der fortsætter faldet fra tinderne med et sløjt 4. kvartal. De dårlige nyheder fik aktiekursen til at falde med 30 pct.

Nick Woodman stiftede GoPro i 2002 og blev siden milliardær i dollars på firmaet. Nu er værdien af hans aktier styrtdykket, og han har sænket sin løn til én dollar om året. Foto: Seth Wenig/AP

Det var ungt, hot og moderne – et lille actionkamera til skiløberen, mountainbikeren eller videonørderne.

Men siden de glade dage efter børsnoteringen i 2014, hvor kursen steg og steg, er det gået alvorligt ned ad bakke for kamerafirmaet GoPro, der kæmpede med store underskud i 2016.

Det seneste kvartal bliver heller ikke prangende, måtte stifter og direktør Nick Woodman mandag melde ud i en foreløbig regnskabsmelding, og reaktion kom prompte: Kursen faldt med 30 pct., selvom den i forvejen har fået mange tæv de seneste år.

Mindst hver femte af de nu 1.254 ansatte skal fyres, og direktøren sænker sin løn fra over én million dollars til nu én dollar om året.

Samtidig dropper GoPro satsningen på droner, efter at firmaets første forsøg på dronemarkedet løb ind i modvind. At udvide fokus til andet end små kameraer var ellers udset som en måde at redde GoPro på - så firmaet havde flere heste at spille på.

Men dronemarkedet er tætpakket med billige konkurrenter og masser af krav fra myndighederne. Tekniske problemer, der kunne få GoPro-dronen til at styrte, tvang for eksempel GoPro til at tilbagekalde 2.500 styk kort tid efter lancering i november 2016. Det skriver Business Insider.

GoPro havde i 2016 et underskud på 2,3 mia. kr. ud af en omsætning på 7,3 mia. kr., og 2017 kommer heller ikke til at give overskud, måtte Nick Woodman melde ud nu. Samtidig var omsætningen i fjerde kvartal markant under markedets forventninger – 2,1 mia. kr. i stedet for 2,9 mia.

Årets sidste kvartal, med Black Friday og julesalg, afslørede også, at kunderne ikke længere vil give samme beløb for GoPro-kameraerne som før. Firmaet blev nødt til at sænke priserne på kameraet Hero5 den 10. december for at sætte lidt gang i julesalget, mens en anden model fik skåret en femtedel af prisen i starten af januar for at følge med markedet.

Læs også