Erhverv

Nyhed: Lars Marcher støber fremtidens kugler for Ambus toprival. Nyhed: Dom bremser lukrativ skattefinte for arvinger. Nyhed: Jesper Buch køber sig ind i børnetøjsforhandler. Analyse: Dette er finansmarkedets største frygt lige nu.

Netværkskongen flyver ud af SAS

Fritz Schur, der har siddet for bordenden i flere store selskaber i erhvervslivet, siger farvel til endnu en af de tunge poster.

Fritz Schur har gennem årene haft en lang række bestyrelsesposter. Arkivfoto: Ole Frederiksen/Polfoto. Foto: Ole Frederiksen

Efter 10 år som formand stopper Fritz Schur i bestyrelsen for det skandinaviske luftfartsselskab SAS. Dermed afvikler den 66-årige endnu en af sine tunge poster i erhvervslivet.

Han er flere gange blevet betegnet som en dansk matador og bestyrelseskonge. Fritz Schur har tidligere også været formand for bl.a. Dong og Postnord.

Mandag eftermiddag meddelte SAS, at Schur trækker sig som formand i selskabet ved generalforsamlingen til marts. Han har været del af bestyrelsen i selskabet siden 2001 og blev formand i 2008.

Blå bog
  • Fritz H. Schur er født den 27. november 1951 i Vejle.
  • Student fra Ordrup Gymnasium i 1970, afgangseksamen Handelshøjskolen i København i 1973.
  • Startede egen virksomhed, Fritz Schur Dagligvarer, i 1973. Her var han direktør for familievirksomheden Fritz Schur Gruppen.
  • Speciale i rekonstruktioner og afviklinger af kriseramte virksomheder - primært banker. Var næstformand i Interbanks bestyrelse fra 1989-92.
  • Fritz Schur sad i bestyrelsen for Klasselotteriet fra 1992 til 2005.
  • Fra 1995 til 2013 sad han i bestyrelsen i Post Danmark og senere PostNord. Da Post Danmark blev til PostNord i 2009, blev han formand for PostNord. Denne post stoppede han også på i 2013.
  • Fra 2001 har han været bestyrelsesmedlem i SAS. I 2008 blev han udnævnt til bestyrelsesformand i SAS.
  • Fra 2005 til 2014 var han formand for Dong Energy.
  • Han er tidligere formand for Den Liberale Erhvervsklub, der samler penge ind til partiet Venstre, men er også blevet udpeget til bestyrelseshverv under socialdemokratisk regering.

Kilde: Ritzau

Fritz Schur er en erhvervsleder, som gennem årene har påkaldt sig opmærksomhed på forskellig vis. Men trods tunge poster er han dog ikke den direktør eller formand som oftest citeres i de danske erhvervsmedier.

Ud over erhvervslivet er Fritz Schur også bl.a. kendt for sin tætte relation til det danske kongehus. Han fik således titlen kammerherre, som er en af de mest fornemme ærestitler ved hoffet, i 2010.

Hans egen erhvervkarriere tog fart i begyndelsen af 1970'erne, da han blev indsat som direktør for Skjern Papirfabrik af sin far, Fritz Schur. Han stiftede også eget selskab i 1973, der blev fusioneret i familiens.

Siden blev den udvidet, så Fritz Schur Consumer Group bl.a. sælger en skøn blanding af toiletpapir, køkkenruller, grillbriketter, støvsugerposer, hovedpinetabletter, fiskeolieprodukter, shampoo, rengøringsklude og andet. Han ejer desuden en gruppe andre virksomheder - bl.a. under Fritz Schur Teknik A/S samt Brd. Klee. Dertil kommer bl.a. en stribe ejendomme.

På den private front er Fritz Schur ifølge tidligere artikler og portrætter i danske medier ugift, spiller bridge samt holder af at invitere til store wienerballer og middagsselskaber i hjemmet, Christiansholm i Klampenborg nord for København.

Ifølge portrætbogen "Kammerherrens nye klæder", skrevet af journalisterne Niels Sandøe og Thomas Svaneborg, har Fritz Schur selv tidligere fortalt til flere, at han har op mod 2.500 gæster om året på Christiansholm

I en årrække havde han også posten som formand for Den Liberale Erhvervsklub og var dermed fundraiser for Venstre ved indsamling af penge til partiets valgkampe.

De seneste år har Fritz Schur bl.a. markeret sig omkring Dong - energiselskabet som nu bærer navnet Ørsted. Her afskedigede han i fuld offentlighed adm. direktør Anders Eldrup med henvisning til »eksorbitante« lønninger og ansættelsesforhold for en håndfuld nøglemedarbejdere i virksomheden. Schur stoppede i 2014 som formand for Dong Energy.

Fritz Schur udtaler mandag om den kommende udskiftning i SAS, at mens han har været del af bestyrelsen er luftfartsselskabet undergået en total transformation. Og der er sket en markant forbedring af konkurrenceevnen.

»Efter en række år med negativ indtjening har SAS for tredje år i træk fremvist en milliardindtjening i svenske kroner, og derudover har selskabet for nylig leveret det bedste resultat i 20 år,« udtaler Fritz Schur i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

»I lyset af forventningerne til 2018 er dette et passende tidspunkt at skifte formand på.«

Læs også