Erhverv

Ukendt familie har skabt en gylden millionforretning

Den familieejede virksomhed Lip har 21 år i træk haft tocifrede millionoverskud. Den slags tiltrækker sig opmærksomhed, men virksomheden er ikke til salg, fortæller familien.

23 robotter hjælper til i produktionen hos Lip. Til sammenligning er der syv personer ansat i produktionen, og dermed skal robotterne tilskrives en stor del af succesen hos den familieejede virksomhed. Foto: Lip

Når der næste gang skal sættes fliser op i køkkenet, er den klæbrige fuge med stor sandsynlighed produceret hos Lip i fynske Nørre Aaby.

Den familieejede virksomhed har gennem en årrække været en markant spiller på markedet for fliseklæb og fugemasse i både ind- og udland.

Og det er en gylden forretning for familien Vangsted, der står bag Lip. I de seneste 21 år har familiefirmaet tjent tocifrede millionbeløb - hvert år. Senest blev det i 2016/2017 til et overskud efter skat på 32,5 mio. kr.

Ejerfamilien fik 100 mio. kr. i udbytte. Formuen i familiens holdingselskab er nu på næsten 200 mio. kr.

Markedet for fliseklæb og fugemasse er ellers svært på grund af hård priskonkurrence. Derfor er Lips adm. direktør, Brian Vangsted, også tilfreds med det seneste resultat på 32,5 mio. kr.

»Prispresset gør sig gældende i hele Europa, og derfor må vi løbe stærkere og arbejde hårdere. Markedssituationen gør det også vigtigere at fastholde en solid indtjening, så vi har noget at stå imod med, hvis prispresset bliver endnu hårdere, eller byggebranchen bliver ramt af en krise,« siger han med henvisning til, at Lips indtjening er afhængig af, at der er gang i byggeriet.

Brian Vangsted overtog direktørstolen fra sin far Arne Vangsted i 2015, ligesom Brian Vangsted ejer familievirksomheden med sine to søstre.

Familien har trods sin succes aldrig opsøgt medieinteressen eller forsøgt at tiltrække sig opmærksomhed.

Lip har siden grundlæggelsen i 1967 været ejet af familien. Og sådan bliver det ved med at være.

»Vi er tre søskende, som gerne vil drive og eje virksomheden i mange år endnu. Derfor bliver det ikke relevant at sælge vores virksomhed lige nu. Det er ikke en tanke, der fylder i vores hoveder,« siger Brian Vangsted, der ikke vil kommentere, om Lip har fået henvendelser fra potentielle købere af virksomheden.

Lip investerer meget i teknologi, især robotteknologi.

Den første robot blev en del af produktionen i 1999. Nu er Lip oppe på at have 23 robotter, der hjælper med at lave fliseklæb, fugemasse og de andre af Lips produkter, som primært sælges til professionelle håndværkere.

Til sammenligning er der kun syv personer i produktionen.

»Vi er lidt dovne af natur, så vi skal have maskinerne til at gøre det meste,« lyder det grinende fra Brian Vangsted om udviklingen i antallet af robotter hos Lip.

Ifølge det seneste årsregnskab fra Lip havde virksomheden 29 fuldtidsansatte. Virksomhedens egenkapital rundede 196 mio. kr. efter regnskabet, og det foreslåede udbytte til ejerfamilien var på 100 mio. kr.

Læs også