Erhverv
BREAKING

Uber-stifter trak sig efter skandaler - nu scorer han 8,5 mia. kr

En længe ventet investeringsaftale mellem Uber og en ny hovedaktionær, SoftBank, forgylder den skandaleramte medstifter og tidligere Uber-direktør, Travis Kalanick.

Den tidl. adm. direktør og medstifter af Uber afgik som direktør efter flere skandaler - bl.a. en video, der dukkede op på youtube, hvor han råber ad en Uber-chauffør under en ophedet diskussion. Foto: Kumar A. Mahesh

Torsdag blev en overdådig lønningsdag for Uber-medstifteren Travis Kalanick og andre tidligere investorer, da en længe ventet investeringsaftale mellem Uber og SoftBank gik igennem.

Aftalen gjorde den japanske tele- og internetgigant til hovedaktionær i den verdensomspændende transportvirksomhed, og Travis Kalanick, der sidste år måtte takke af som adm. direktør i Uber efter flere skandaler, blev 8,5 mia. kr. rigere.

Det skriver amerikanske CNBC.

Skandalerne, der ledte til Travis Kalanicks afgang fra direktionsgangen, handlede bl.a. om hans mangelfulde håndtering af interne anklager om sexchikane samt en tur til Sydkorea, hvor den tidligere direktør og en håndfuld ansatte tog på karaoke/escort-bar.

Siden den første Uber-chauffør satte sig bag rattet i 2009, anslås Travis Kalanick efter torsdagens handel at have tjent knap 29 mia. kr. på Uber.

Den globale transportvirksomhed har tidligere meldt ud, at SoftBank-aftalen værdisætter selskabet til 291 mia. kr. - noget mindre end dens tidligere værdiansættelse på 424 mia. kr.

På trods af den lavere værdiansættelse er investeringen alligevel mere end kærkommen i sin tilførsel af likviditet til Uber, der sigter efter en børsnotering i 2019.

»Vi er stolte over at have SoftBank, Dragoneer og hele konsortiummet i Uber-familien. Det er et stort resultat for vores aktionærer, medarbejdere og kunder,« udtaler en talsperson for Uber i en officiel udmelding.

I de senere år er SoftBank blevet en af de mere agressive investorer i de mange succesrige tech-startups i Silicon Valley. På baggrund af selskabets investering træder det ind i Ubers bestyrelse, der stadig kæmper med interne skandaler, eftervirkninger af et storstillet hackerangreb, som Uber forsøgte at mørklægge, og en mildest talt negativ rapport om virksomhedens arbejdskultur.

SoftBank er også storinvestor i Didi Chuxing, der ejer størstedelen af Ubers operationer i Kina. Den har også investeret tungt i Grab og Ola, Ubers Paralleller i Sydøstasien og Indien.

Læs også