Erhverv

Nordea forbyder ansatte at handle med Bitcoin

Også ansatte i Danmark er omfattet af storbankens beslutning om, at visse medarbejdere skal holde sig helt væk fra kryptovaluta.

Nordea stopper en del af ansattes mulighed forr at handle med bitcoin. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto.

3.800 ansatte i storbanken Nordea - heraf en pæn del i Danmark - har fået forbud mod at handle bitcoin og andre kryptovalutaer.

Ledelsen i Nordea har meddelt, at de ansatte i den såkaldte wholesale-afdeling, der håndterer storkunder, er omfattet af forbuddet.

Sådan fungerer det
  • Bitcoin er verdens mest kendte og udbredte kryptovaluta, altså en slags digital møntfod, der ikke er styret af nogen bank eller nation, men som udfolder sig frit inden for de matematiske rammer, valutaen blev født med.
  • Teknologien bag hedder blockchain og er blevet et af tidens helt store buzzword. Finten med blockchain-teknologi er, at man gennem snedig brug af matematik og kryptografi kan låse transaktioner sammen og føre en fælles logbog, som alle deltagerne kan læse, men ingen kan lave om, når først en transaktion er gennemført. En ubrydelig kæde – deraf navnet blockchain.

»Jeg kan bekræfte, at forbuddet mod at handle Bitcoin gælder alle medarbejdere i alle lande i den afdeling. Også de danske,« siger pressechef Stine Green Paulsen, Nordea Danmark. Hun kan dog fredag aften ikke kan sætte tal på, hvor mange Nordea-ansatte, som forbuddet omfatter her i landet.

Netop de ansatte i bankens wholesale-afdeling er omfattet af bl.a. strengere regler om egenhandel med værdipapirer end andre.

Nordea's topchef Casper von Koskull har offentligt været meget kritisk om bitcoin og kryptovaluta. I december 2017 sagde han således til nyhedsbureauet Bloomberg, at historien viser, at nye valutaer kommer og går. Derfor er han meget skeptisk omkring netop bitcoin.

Nordea-chefen sammenlignede bitcoin med tulipanboblen i 1630'erne i Holland, hvor priserne på tulipanløg pludseligt steg voldsomt for til sidst at falde helt sammen og skabe økonomisk krise i Holland.

Kryptovalutaer som bitcoin er steget markant i værdi gennem 2017 - men har dog her i begyndelsen af 2018 mødt betydelige dyk.

Læs også