Erhverv

Danske virksomheder frygter amerikansk priseksplosion

Den amerikanske skattereform kan gøre det betydeligt dyrere for danske virksomheder at lave opkøb i USA. Det skyldes, at de amerikanske firmaer forventes at hive milliarder af dollars hjem til USA.

Apple-chefen Tim Cook har bebudet hjemtagning af milliarder af dollars. Pengeregnen over USA's firmaer kan føre til prishop på amerikanske virksomheder. Foto: Marcio Jose Sanchez

Milliarder af dollars vil lande i favnen på amerikanske virksomheder i de kommende år, og det kan friste dem til en sand opkøbsfest.

Det er i hvert fald, hvad danske virksomheder frygter, når de skal gætte på konsekvensen af den amerikanske skattereform.

»Mange af de amerikanske virksomheder vil tage deres penge hjem, og for nogle vil pengene jo komme til at brænde i lommen på dem. Derfor kan man ikke afvise, at priserne på virksomheder går op i USA. Det kan ramme os, hvis vi ønsker at købe noget,« siger finansdirektør Anders Kronborg fra medicinalvirksomheden Leo Pharma.

Kom hjem!
 • Den amerikanske skattereform er en flere tusind sider kompliceret pakke. Men nogle af hovedelementerne er, at den føderale selskabsskat bliver sænket fra 35 til 21 pct.
 • Man forventer, at det vil få mange amerikanske virksomheder til at standse deres mangeårige praksis med at beholde de penge, de har tjent i udlandet, i lande med lavere skatter. Irland er et af de foretrukne tilflugtssteder.
 • Reformen betyder, at virksomhederne kan hente deres formue hjem ved at betale en engangsskat på 15,5 pct.
 • Det har fået mange store amerikanske virksomheder - heriblandt Apple - til et bebude, at de rykker milliarder af dollars hjem til USA.

Han sigter til den skattereform, som betyder, at den amerikanske selskabsskat falder fra 35 til 21 pct. Det har fået mange amerikanske virksomheder, der i årevis har ophobet formuer uden for USA for at slippe i skat, til at erklære, at de nu hiver pengene hjem.

Bl.a. Apple har meddelt, at den gigantiske koncern vil betale 38 mia. dollars i skatter og hente en formue hjem og skabe masser af nye job.

Leo Pharma har en strategi om at få en betydeligt større tilstedeværelse i USA, som for nærværende kun står for omkring 10 pct. af salget. Det er usædvanligt lavt for et medicinalselskab, idet det amerikanske medicinalmarked er verdens suverænt største.

»Vi ved jo ikke, om de amerikanske selskaber vil bruge pengene til opkøb eller til at betale dividende til aktionærerne. Så det bliver interessant at følge deres adfærd, fordi de amerikanske selskaber fylder så meget i den globale medicinalindustri,« siger Anders Kronborg.

Strøm af milliarder

Hver dag melder nye amerikanske selskaber ud, hvad de agter at betale i såkaldt "repatriation tax", altså skat af den formue de agter at hive hjem. Her er nogle af de fuldfede skattechecks.

 • Apple 38 - mia. dollars
 • Goldman Sachs - 4,4 mia. dollars
 • Citi Group - 22 mia. dollars
 • Bank of America - 2,9 mia. dollars
 • American Express - 2,6 mia. dollars
 • JP Morgan - 2,4 mia. dollars
 • Johnson & Johnson - 13,6 mia. dollars

Kilde: Reuters

Han er ikke den eneste, der frygter højere virksomhedspriser i USA. Det er også forventningen blandt de rådgivere, der taler med alle de mange danske virksomheder, der i disse dage forsøger at finde deres hoved og hale i USA.

»Reformen betyder, at det kan svare sig for mange amerikanske virksomheder at tage deres formuer hjem fra udlandet, så det vil give en kæmpe kapitalindsprøjtning. Nogle virksomheder vil vælge at bruge pengene til at betale udbytte, andre vil vælge at bruge pengene på opkøb. Derfor kan en konsekvens af reformen blive, at prisen på virksomheder generelt stiger. Det tilsiger de almindelige regler om udbud og efterspørgsel,« siger Søren Jesper Hansen, skatteekspert og partner i rådgivningskoncernen PWC.

Læs også