Erhverv
BREAKING

Trumps reform sætter turbo på væksten

Præsident Trumps skattereform sætter turbo på væksten i USA - og i verden. Men den skaber også et kæmpe underskud på statsfinanserne.

Trumps skattereform har sat turbo på væksten i USA, men skaber også et voksende hul i statskassen.
Foto: AP/Alex Brandon

Donald Trump er en af de mest upopulære præsidenter i USA's historie, men spørgsmålet er, om det er ved at ændre sig.

I hvert fald kommer der på daglig basis nye eksempler på, at Trumps skattereform, der blev vedtaget i december, er ved at sætte endnu mere fart på den økonomiske vækst i USA.

I dag har USA's største bank- og finanskoncern, JPMorgan Chase, offentliggjort planer om at investere 120 mia. kr. i lønforhøjelser, nyansættelser, åbning af nye afdelinger og andre udvidelser. Alt sammen for at udnytte det mere favorable erhvervsklima, der er resultatet af Trumps skatterefom.

Ifølge Reuters vil storbanken hæve lønnen for 22.000 ansatte med i gennemsnit 10 pct. til mellem 15 og 18 dollar i timen. Derudover vil der blive ansat omkring 4.000 nye medarbejdere og åbnet 400 nye afdelinger.

Samtidig venter banken at øge udlånet til små virksomheder med 24 mia. kr., mens udlån til boligfinansiering ventes at vokse 25 pct. til 300 mia. kr.

Det ventes, at skattereformen årligt vil spare JPMorgan Chase for 24 mia. kr.

En lang række andre store virksomheder har ligeledes annonceret, at skattereformen bliver springbræt for investeringer og lønforhøjelser i USA.

Samtidig har række multinationale amerikanske virksomheder, der har haft formuer placeret i andre lande, meddelt at størstedelen af disse penge nu trækkes hjem til beskatning i USA.

I dag har et af verdens største medicinalselskaber, Johnson & Johnson, således offentliggjort en beslutning om at trække omkring 75 mia. kr. hjem til USA. Pengene vil blive brugt til at reducere selskabets gæld og finansiere investeringer i USA, oplyser selskabets koncernfinansdirektør, Dominic Caruso, til Reuters.

Verizon Communications Inc. meddelte i dag, at selskabets pengestrøm vil blive forbedret med 20 mia. kr. som følge af skattereformen. Efter vedtagelsen af skattereformen har Apple meddelt, at selskabet øger investeringerne i USA og trækker penge hjem, der vil udløse en engangs-skattebetaling på 240 mia. kr. Samtidig får alle Apple-ansatte en bonus i form af aktier i selskabet.

Mange andre virksomheder er de seneste uger kommet med lignende meldinger, som alle har været relateret til skattereformen. Effekten af reformen er så stor, at The International Monetary Fund, IMF, forleden opjusterede sine forventninger til den globale vækst.

Selv om aktiemarkederne i USA har taget imod alle disse nyheder med jubel, er der dog også en bagside af mønten. Trods stigende lønninger, stigende investeringer og stigende engangs-skattebetalinger, ventes det, at den amerikanske stat ender med et voksende hul i kassen, som følge af lavere skattesatser. Resultatet bliver, at USA's statsgæld, som i forvejen er astronomisk, vil vokse eksplosivt de kommende år.

Læs også