Erhverv

Detailgigant fyrer tusinder og satser på nethandel

En af verdens største detailkoncerner, franske Carrefour, fyrer flere tusinde medarbejdere og mangedobler investeringerne i nethandel.

Verdens næststørste detailkoncern, Carrefour, fyrer flere tusinde medarbejdere, lukker butikker og investerer i stedet massivt i nethandel.
Foto: Nabil Amr

Den franske detailgigant Carrefour fyrer mindst 2.400 medarbejdere og investerer 21 mia. kr. i at seksdoble koncernens salg på nettet.

Planerne, som blev offentliggjort tirsdag, indebærer, at næsten hver fjerde medarbejder på det franske hovedkontor mister sit job. Carrefour vil derudover frasælge omkring 270 butikker, som blev overtaget fra en spansk detailkæde for et par år siden. Samtidig skal en lang række butikker i Frankrig gøres mindre.

De franske fagforeninger har allerede reageret på planerne ved at bebude strejker. Fagforeningerne frygter, at det reelle antal fyringer ender på 4.500.

For Carrefours ledelse er målet at reducere omkostningerne med omkring 15 mia. kr. inden 2020, hvilket skal frigøre midler til at seksdoble investeringerne i nethandel, rapporterer Reuters.

Carrefour, der er verdens næststørste detailkoncern, har et mål om, at salget på nettet tilsvarende skal seksdobles til 37 mia. kr. inden 2022.

Carrefours tiltag er dog ikke kun offensive, der er i høj grad også tale om et forsvar.

Den amerikanske nethandelsgigant Amazon købte i 2017 dagligvarekæden Whole Foods med 460 butikker, og forleden åbnede Amazon det første eksemplar af et højteknologisk science-fiction-supermarked i Seattle. I supermarkedet skal kunderne tjekke ind med en app, hvorefter kameraer automatisk registrerer, hvilke varer, kunden lægger i kurven. Betalingen trækkes herefter automatisk fra kundens kreditkort.

I branchen spekuleres der i, at Amazon på et tidspunkt vil etablere sig i Europa, og det er blandt andet et sådant angreb, Carrefour nu forbereder sig på.

Detailkoncernens butikker i Kina er allerede udfordret af, at den franske konkurrent Auchan her har allieret sig med den kinesiske nethandelsgigant Alibaba. Som et modtræk mod denne alliance er Carrefour nu - ifølge Bloomberg - ved at indgå en samarbejdsaftale med den kinesiske teknologikoncern Tencent, der er et af verdens største selskaber.

Også de store britiske detailkoncerner Tesco og Sainsbury har i denne uge meddelt, at de vil fyre flere tusinde medarbejdere. De to britiske detaikæder er klemt mellem en voksende nethandel på den ene side og en aggressiv discountsektor på den anden side.

Tesco har siden 2014 reduceret antallet af medarbejdere med omkring 40.000. Koncernen har nu omkring 464.000 medarbejdere.

Læs også