Erhverv

Pentagon-rapport: Der er stadig omkring 1.000 mangler på F-35 - Danmarks kommende kampfly

I det amerikanske forsvarsministerium jubler man ikke ligefrem over kampflyet F-35. Der er fortsat omkring 1.000 mangler på flyet, og det kan kun flyve halvdelen af tiden. Et politisk flertal i Danmark har bestilt F-35-fly for 66 mia. kr.

Danmarks kommende kampfly F-35. Flyene kan i gennemsnit kun flyve hver anden dag, og ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium er der fortsat omkring 1.000 mangler på flyene. Heraf flere alvorlige: Blandt andet fungerer den komplicerede software i flyene endnu ikke optimalt.
Foto: Darryl Dyck/AP

I det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, kan der efterhånden spores en vis utilfredshed med kampflyet F-35, som i fremtiden skal udgøre rygraden i Danmarks luftforsvar. De danske politikere har for nylig bestilt 27 styks F-35 til en pris af 66 mia. kr.

Ifølge Pentagons testafdeling er det ikke lykkedes at forbedre pålideligheden og tilgængeligheden af kampflyene, hvilket blandt andet skyldes, at en del fly må blive stående på jorden, fordi der mangler reservedele fra leverandøren, Lockheed Martin.

Ifølge Bloomberg oplyser forsvarsministeriets direktør for operationelle tests, Robert Behler, at F-35-flyenes tilgængelighed for missioner fortsat er »omkring 50 pct.«. Robert Behler tilføjer, at »denne situation har været gældende uden væsentlige forbedringer siden oktober 2014 - på trods af et stigende antal fly«.

En tilgængelighed på 50 pct. vil sige, at F-35 flyene i gennemsnit kun kan flyve med på halvdelen af de missioner, de var tiltænkt at deltage i.

Robert Behler afleverede tidligere i denne uge en redegørelse om emnet til en række af Pengatons topchefer samt medlemmer af Kongressen.

Danmarks flyindkøb
  • V, S, DF, LA og R indgik 9. juni 2016 en aftale om at købe 27 F-35 Joint Strike Fighter kampfly, der skal erstatte de gamle F16-fly.
  • Den 14. december 2017 godkendte Folketingets Finansudvalg et aktstykke, der endeligt beseglede milliardindkøbet.
  • Prisen for de nye fly fra amerikanske Lockheed Martin er i alt 66,1 mia. kr. i flyenes 30-årige levetid.
  • De første fire fly leveres i 2021 på en træningsbase i USA. Frem mod 2026 leveres de resterende 23 fly drypvis.

Bloomberg News har set denne redegørelse og oplyser, at det blandt andet fremgår, at udviklingen af F-35, der har stået på i 16 år, foreløbig er mindst et år forsinket. Det ventes, at man først til september kan indlede egentlige intensive kamptest med flyene. De vil tage 12 måneder, og først derefter kan flyene sættes i produktion i stor skala.

Det amerikanske forsvarsministerium har planlagt at indkøbe F-35-fly for 2.400 mia. kr. Inklusive vedligeholdelse og alle andre omkostninger ventes F-35-programmet at koste den amerikanske stat i overkanten af 7.000 mia. kr. de kommende 50 år.

Set i lyset af de gigantiske omkostninger må det bekymre, at den endelige version af flyets komplicerede software - ifølge redegørelsen - nu har været igennem 31 tilpasninger og endnu ikke er taget i anvendelse på grund af afgørende mangler. Et mere banalt - men også væsentligt - problem er, at der er problemer med holdbarheden af dækkene på nogle versioner af F-35.

På grund af de mange problemer og forsinkelser ventes det, at de kommende tests af flyenes kampegenskaber først vil være afsluttet i december 2019, skriver Bloomberg.

Ifølge redegørelsen fra Pentagon lider F-35 flyet samlet set af omkring 1.000 mangler, og disse vil - ifølge Bloombergs referat - formentlig have en akkumuleret (negativ, red.) effekt på flyets kampegenskaber.

Læs også