Erhverv

Dommedagsuret stilles frem: Risikoen for atomkrig er nu den største siden 1953

Verden er lige nu tættere på en atomkrig end på noget tidspunkt siden 1953. Det vurderer et panel af verdens førende atomforskere.

Artiklens øverste billede
Riskoen for en tilintetgørende atomkrig er lige nu større end på noget tidspunkt siden 1953. Det vurderer et uafhængigt panel af atomforskere i samråd med 15 nobelprismodtagere. Arkivfoto: AP

Verden er lige nu tættere på en tilintetgørende atomkrig end på noget tidspunkt siden 1953.

Det vurderer et panel af verdens førende atomforskere. De stiller en gang om året minutviseren på et symbolsk såkaldt "dommedagsur", der markerer, hvor tæt verden er på en atomkrig.

Dommedagsuret blev skabt i 1947 i Chicago af nogle af de forskere, der under 2. Verdenskrig havde været med til at udvikle atombomben. Formålet var at gøre opmærksom på farerne ved bomben.

Beslutningen om, hvorvidt minutviseren på dommedagsuret skal flyttes frem, tilbage eller lades urørt, træffes af atomforskerne i samråd med et panel af 15 nobelprismodtagere.

Videnskabsfolkene har i dag stillet viseren på dommedagsuret frem til to minutter i midnat. Beslutningen er offentliggjort i Bulletin of the Atomic Scientists.

Kun en gang tidligere har minutviseren på dommedagsuret været så tæt på midnat: Det var i 1953 under den kolde krig.

Det er andet år i træk, at viseren på uret rykkes frem, og videnskabsfolkene lægger ikke skjul på, at det blandt andet skyldes den retorik, der anvendes af USA's præsident Donald Trump.

Først og fremmest peger videnskabsfolkene dog på en lang række områder, hvor den globale sikkerhedssituation er forværret det seneste år:

 • Nordkoreas atomvåbenprogram har gjort »bemærkelsesværdige fremskridt i 2017«, hvilket øger risikoen for andre lande i regionen samt USA.
   
 • USA og Rusland er fortsat på konfliktkurs og fortsætter med at afholde militærøvelser langs NATO's grænser. De to stormagter opgraderer deres atomslagstyrker og underminerer gamle nedrustningsaftaler (som INF).
   
 • I Asien og Stillehavet er spændingerne omkring det sydkinesiske hav øget.
   
 • Indien og Pakistan fortsætter med at opbygge stadig større arsenaler af atomvåben.
   
 • I Mellemøsten har usikkerheden om USA's støtte til Irans atomaftale forværret et i forvejen dystert billede.

I Bulletin of the Atomic Scientists understreger atomforskerne, at disse forhold i sig selv berettiger, at minutviseren på dommedagsuret skal stilles 30 sekunder frem til to minutter i midnat.

Videnskabsfolkene understreger imidlertid, at der parallelt med disse konkrete forværringer af sikkerhedssituationen, er sket »en nedbrydning af den internationale orden«. Denne nedbrydning er - skriver forskerne - blevet forværret af USA's ageren den seneste tid.

»USA har trukket sig tilbage fra sin mangeårige rolle som global leder og (....) underminerer den samlede indsats for at løse presserende globale udfordringer. Hverken allierede eller modstandere har været i stand til at kunne forudse USA's handlinger eller forstå, hvornår amerikanske erklæringer skal tages for pålydende, og hvornår de ren retorik,« lyder der fra forskerne i Bulletin of the Atomic Scientists.

Med klar henvisning til konflikten mellem præsident Trump og Nordkoreas præsident Kim Jong-un, beklager forskerne, at »internationalt diplomati er blevet reduceret til et spil om øgenavne, hvilket skaber en surrealistisk fornemmelse af uvirkelighed, som gør verdens sikkerhedssituation endnu mere farlig«.

Trump har - blandt meget andet - kaldt Nordkoreas præsident "Lille Raketmand" og en "raketmand på selvmordsmission". Nordkoreas præsident har kvitteret ved at bebude, at han vil »tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske senile olding med bål og brand«.

Forskerne konkluderer, at »risikoen for, at atomvåben bliver affyret - bevidst eller som følge af fejl - er vokset det seneste år«.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.