Erhverv

Kryptobørs hacket - valuta for milliarder af kroner er stjålet

En af Japans førende børser for handel med kryptovaluta er blevet hacket. Værdier for flere milliarder kroner er forsvundet og handlen indstillet.

En Japansk børs for kryptovaluta er blevet hacket. Værdier for milliarder af kroner er forsvundet. Itsuo Inouye

En af Japans største børser for handel med kryptovaluta, Coincheck Inc., er i dag blevet hacket og værdier for flere milliarder kroner er stjålet.

Ifølge Bloomberg oplyser Coincheck Inc, at der er forsvundet kryptovaluta til en værdi af omkring 400 mio. dollars - 2,4 mia. kr. Det er kryptovalutaen NEM, som børsen er blevet drænet for. Hackere har på en gang hævet 500 mio. NEM. Det forlyder, at børsen derudover også er blevet drænet for betydelige summer af kryptovalutaen Ripple.

Coincheck Inc. har i dag afholdt pressemøde på fondsbørsen i Tokyo, og selskabets ledelse oplyser, at man endnu ikke ved, hvordan pengene er forsvundet. Coincheck har i løbet af dagen udsendt en stribe meddelelser til selskabets kunder, og lige nu er alle transaktioner med kryptovaluta indstillet.

Kryptovaluta
  • Der eksisterer efterhånden en lang række såkaldte kryptovalutaer - bitcoin er den største og mest kendte af disse.

  • Bitcoin udstedes ikke af en nationalbank eller stat, men eksisterer kun på et decentraliseret, internetbaseret regnskabsark kaldet Blockchain.

  • Hver gang denne blockchain opdateres, udstedes der en lille sum nye bitcoins.

  • Der eksisterer derfor kun et begrænset antal bitcoins, og deres værdi stiger skarpt, hvis efterspørgslen er voldsom nok.

  • Det har den været. I 2015 lå prisen på en bitcoin på 250 dollars. I december sidste år var den steget til næsten 20.000 dollars.

  • Siden er kursen faldet til omkring 12.000 dollars.

NEM er - ifølge Bloomberg - den 10. største kryptovaluta og langt mindre kendt end bitcoin. Den samlede markedsværdi af NEM var tidligere i dag 72 mia. kr., men da tyveriet kom frem, blev der på få minutter savet 12 mia. kr. af markedsværdien. Også kursen på Ripple tog et gevaldigt dyk (6 pct.), da Coinchecks ledelse indrømmede, hvad der er sket. Kursen på bitcoin faldt ligeledes brat, men har siden rettet sig.

I de seneste år er utallige platforme for handel med kryptovaluta skudt op verden over. De fleste af dem er helt uregulerede og yder - som det aktuelle eksempel viser - ikke en sikker beskyttelse mod eksempelvis hackere.

Læs også