Erhverv

Ikea-grundlægger er død - arvinger fører dynastiet videre

Ingvar Kamprad døde lørdag. Nu står hans tre sønner klar til at tage over. Den ene af dem har været Ikeas landedirektør i Danmark.

Ingvar Kamprad, nummer tre fra venstre, ses her sammen med sine sønner. Fra venstre mod højre er det Jonas, Mathias og Peter. Foto: Ikea

Lørdag døde Sveriges rigeste mand, Ikea-grundlæggeren Ingvar Kamprad, i en alder af 91 år.

Udover at arve Ingvar Kamprads formue har hans tre sønner Peter, Jonas og Mathias i årevis forberedt sig i kulissen på situationen, hvor deres far ikke længere var i live.

Derfor vil de tre sønner fremadrettet få nøgleroller og øge engagementet i Ikea og det imperium, møbelgiganten er i centrum i. Det skriver både Dagens Industri og Dagens Nyheter.

Sønnerne vil dog ikke have topstillinger inden for den daglige drift af Ikea, men vil derimod styre imperiet fra en række centrale poster i det væld af selskaber, som Kamprad-familien kontrollerer og ejer.

Sønnerne ejer Ikano Holding, som er familiens selskab til ejendomme, formueforvaltning og bank, der har Peter Kamprad som bestyrelsesformand.

Jonas Kamprad sidder i bestyrelsen i Ingka Holding, der kontrollerer størstedelen af verdens Ikea-varehuse, mens den yngste af brødrene, Mathias, er i bestyrelsen hos Inter Ikea Holding, som ejer konceptet og brandet Ikea.

Mathias Kamprad var i en årrække direktør for Ikea Danmark, hvor han fordoblede indtjeningen i sin periode i spidsen for Ikeas danske afdeling.

Han stoppede dog som direktør i Danmark for at hellige sig udfordringer længere oppe i Ikea-hierakiet.

Mathias Kamprad vurderes at være det bedste bud på det nye forretningsoverhoved i familien.

Alle tre brødre har i øvrigt haft en del af deres opvækst i Danmark, da Ingvar Kamprad i 1973 flyttede til Danmark for at undgå de massive svenske indkomst- og formueskatter.

Ingvar Kamprad var ifølge Bloomberg verdens ottenderigeste mand med en formue på 58,7 mia. dollars, svarende til 351 mia. kr., da han døde i lørdags.

Han havde også en adoptivdatter, som er blevet købt ud af familieforretningen.

Ingvar Kamprad stiftede Ikea som 17-årig. Initialerne i hans for- og efternavn samt navnet på den gård og by, hvor han boede, skabte navnet Ikea.

I løbet af de tidlige år blev der især solgt julekort, frø, kuglepenne og nylonstrømper, men hurtigt blev møblerne det mest sælgende hos Ikea, hvilket også blev kædens væsentligste kendetegn senere.

Læs også