Erhverv

Arla indleder historisk investeringsoffensiv

Arla Foods offentliggør nu sit største investeringsbudget nogensinde. Mejerigiganten investerer 4 mia. kr. i år, og en stor del af pengene bruges på udvidelser af danske mejerier.

Arlas adm. direktør Peder Tuborgh får i år et rekordstort investeringsbudget. Selskabets bestyrelse har i dag godkendt investeringer for 4 mia. kr. Foto: Gregers Tycho Foto: Gregers Tycho

Arlas bestyrelse har i dag i London vedtaget det største investeringsbudget i mejerikoncernens historie.

Alene i år skal der investeres næsten 4 mia. kr. i udvidelser og nye fabrikker. Halvdelen af pengene bruges i Danmark, hvor der blandt andet skal foretages kæmpe investeringer i Arlas ingrediensfabrikker ved Videbæk i Vestjylland.

Bestyrelsens beslutning indebærer, at Arlas investeringsbudget øges 57 pct. sammenlignet med 2017 og 130 pct. sammenlignet med 2016.

»Vi har gennem nogle år arbejdet på et antal meget store projekter, som nu begynder at folde sig ud på mere eller mindre samme tidspunkt. Der er blandt andet lagt op til meget store investeringer i vores ingrediensforretning - både i år og de kommende år,« forklarer Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh.

Samtidig vokser behovet for investeringer, fordi landmændene i Europa har øget produktionen af mælk efter afviklingen af de såkaldte mælkekvoter i 2015.

»Vi budgetterer med, at vores andelshavere i gennemsnit øger produktionen 2 pct. (plus 250 mio. liter) om året. Denne ekstra mælkemængde skal vi have forarbejdet til eksempelvis mælkepulver, som skal eksporteres til de fjerne vækstmarkeder i blandt andet Asien og Afrika. Vi har brug for større produktionskapacitet for at løse den opgave,« forklarer Peder Tuborgh.

Arla Foods Ingredients, AFI

I Videbæk har AFI fabrikker, der producerer valleprotein og laktose (mælkesukker)

I joint ventures med andre selskaber har AFI også fabrikker, der producerer laktose og protein i Argentina. Tyskland og Norge.

Valleprotein anvendes blandt andet som ingrediens i sportsernæring, helsekost, mælkepulver, specialfødevarer til ældre og syge samt i bageriindustrien.

Laktose indgår ligeledes som ingrediens i mælkepulver til især børn og anvendes også som ingrediens i en række andre typer fødevarer.

AFI har i 2016 desuden overtaget ansvaret for Arla-koncernens produktion af mælkepulver, der sælges til fødevareindustrien.

Arlas investeringsbudget har i en årrække udgjort i niveauet 2,5 pct. af mejerikoncernens omsætning. I år hæves niveauet til næsten 5 pct., og meget tyder på, at investeringerne de kommende år vil blive fastholdt på dette høje niveau.

Således arbejder Arlas datterselskab Arla Foods Ingredients med planer om store investeringer i en helt ny fabrik i USA. Denne mulige investering vil først blive gennemført i 2019-2020. Det samme vil en udvidelse til 1,3 mia. kr. af Arlas tyske mælkepulverfabrik.

»Bestyrelsen vedtager investeringsbudgettet for et år af gangen, men der er en vis sandsynlighed for, at investeringerne bliver lige så store næste år. Udover udvidelsen af mælkepulverfabrikken i Tyskland ligger der nogle store ting og rumler i Arla Foods Ingredients. Jeg vil blive meget forbavset, hvis Arla Foods Ingredients ikke fastholder det høje investeringsniveau de kommende år,« siger Peder Tuborgh.

Ud af årets investeringsbudget på 4 mia. kr. bliver mere end 750 mio. kr. brugt på investeringer i Arla Foods Ingredients.

Arlas planlagte investeringer i Danmark skaber omkring 150 arbejdspladser, hvilket nogenlunde svarer til det antal stillinger, der forsvinder, når selskabets mejeri i Brabrand lukkes i 2019.

Læs også
Top job