Erhverv
BREAKING

Erhvervslivets tal frem i lyset: Her er de 20 største skattebetalere

Skat har onsdag offentliggjort de åbne skattelister for dansk erhvervsliv for 2016, der samlet har betalt over 60 mia. kr. i selskabsskat i 2016. Endnu en gang topper Novo A/S listen.

De åbne skattelister kan findes på Skats hjemmeside.

Listen er landet.

Onsdag har Skat offentliggjort åbne skattelister for erhvervslivet for 2016.

Siden 2012 har Skat lagt virksomheders selskabsskat frit frem på nettet, hvor enhver kan gå ind og se oplysninger om, hvor meget selskaber, fonde og foreninger har betalt i selskabsskat – eller finde frem til andre informationer om deres skattepligtige indkomst, kulbrinteskat m.m.

Endnu en gang er det medicinalselskabet Novo Nordisk, der topper listen. Den nye åbne skatteliste afslører, at Novo Holdings A/S betalte mia. kr. i selskabsskat i Danmark i 2016.  En del af forklaringen på, hvorfor Novo igen er største bidragsyder hænger bl.a. sammen med, at Novo Holdings A/S er sambeskattet med Novo Nordisk, Novozymes og NNIT.

På andenpladsen over de mest betalende ligger Danske Bank, der i 2016 betalte over 3 mia. kr. i selskabsskat.

Den danske selskabsskat var i 2016 22 pct., efter satsen gennem en årrække var blevet sænket nogle procentpoint.

Den lavere selskabsskat har dog ikke sat sine spor i den samlede pengesum, det er lykkedes den danske stat at få ind i skat fra erhvervslivet. I 2016 blev der samlet betalt 60,5 mia. kr. i selskabsskat, hvilket er det største beløb i ti år. Tilbage i 2009 fik Danmark 33,3 mia. kr. ind i selskabsskat, viser tal fra Danmarks Statistik.

Selvom den samlede sum er skudt i vejret, er der dog færre selskaber, der betaler skat. For 2016 viser tallene, at 39 pct. af dansk erhvervsliv betalte selskabsskat – et fald fra 41 pct. i 2015, viser en ny analyse fra Skatteministeriet. 

De åbne skattelister har tidligere skabt stor politisk debat, da flere mener, at tallene skaber et misvisende billede af virksomhedernes bidrag bl.a. fordi selskabsskatten kan svinge meget fra år til år. Et selskabs skat kan f.eks. være meget lav et år, hvor de har foretaget store investeringer i enten maskiner eller mandskab.

Liberal Alliance stillede i 2016 et beslutningsforslag i Folketinget for at afskaffe de åbne skattelister, men forslaget blev stemt ned.

Læs også