Erhverv

Møbelgigant er gået konkurs

Den midtjyske møbelproducent Tvilum er fredag gået konkurs. Den indsatte kurator arbejder på et salg af hele eller dele af selskabet, hvis produktion i Polen kører videre.

Møbelproducenten Tvilum havde i 2006 ca. 1.800 medarbejdere - antallet er nu omkring 700. Arkivfoto: Joachim Sperling. Foto: Joachim Ladefoged

Kl. 11 fredag formiddag har to advokater overtaget ansvaret for møbelproducenten Tvilum, som i morges sendte de 700 medarbejdere hjem.

Det bekræfter partner Ulrik Holsted-Sandgreen fra Horten Advokatparterselskab, der er sat ind som en af to kuratorer af skifteretten, over for Finans.

»Tvilum er gået konkurs af flere årsager. Den ene er en ændret ordning for eksportmoms, hvor virksomheder tidligere fik momsrefusion på forkant, men nu skal den forudbetalte moms betales tilbage. Det rammer Tvilum og andre eksportvirksomheder. Samtidig har Tvilum problemer med en stor udenlandsk kunde, der er i rekonstruktion. Det har ramt likviditeten,« siger Ulrik Holsted-Sandgreen.

Han oplyser, at de 700 ansatte hos Tvilum blev sendt hjem fredag, før konkursen var gældende. De er bedt om at møde mandag formiddag til møde. Og det er fortsat gældende.

»Konkursboet arbejder på at sælge virksomheden og aktiviteterne samt bevare så mange arbejdspladser som muligt,« siger advokaten.

Den danske møbelproducent med hovedsæde i midtjyske Fårvang har de seneste år lukket flere danske fabrikker, mens der omvendt er sendt produktion til en nyetableret fabrik i Polen. Ifølge advokaten er den polske fabrik ikke omfattet af konkursen, så produktionen kører videre der.

Ledelsen i Tvilum oplyser til Finans, at den ikke kan kommentere udviklingen men henviser i stedet til den indsatte advokat.

Selskabet
  • Tvilum ApS ejes af selskabet RCG Tvilum, der har Robert Loring Jr., Revolution Capital Group, USA samt Cyrus Nikou, Atar Capital, USA, som hovedaktionærer.
  • Mere end 90 pct. af produktionen går til eksport. Tvilum tegner sig for ca. 10 pct. af den danske møbeleksport.
  • Blandt selskabets store markeder er Frankrig, Tyskland og USA.
  • Kunderne til møblerne er internationale detailkæder som Walmart, Conforama, B&Q og Jysk.

Den danske møbelkoncern blev i 2013 overtaget af den lille amerikanske kapitalfond Revolution Capital Group i Californien. Bag ejerkredsen i Tvilum står dog reelt Robert Loring Jr., som er stifter af Revolution, samt Cyrus Nikou, der tidligere også var del af Revolution – men har nu eget investeringsselskab i USA. Netop det lidt komplicerede ejerforhold har tidligere været nævnt som en mulig udfordring for Tvilums økonomiske situation.

»Fra mit bord har ejerskabet ikke indflydelse på det arbejde, som nu er igang,« siger Ulrik Holsted-Sandgreen.

Tidligere fredag ændrede det nu konkursramte selskab Tvilum navn i det centrale erhvervsregister til ”Selskabet af 2. februar 2018 ApS”. Ifølge advokaten er det en helt oplagt manøvre:

»Det er ren og skær teknik. Hvis et konkursbo skal have mulighed for at sælge navnet, skal det være afregistreret inden konkursen. Så der er ikke noget fordækt i det.«

Hos fagforeningen 3F, der organiserer en stor del af de danske ansatte hos Tvilum, er lokalformand Jens Svenningsen rystet over konkursen.

»Vi har for kort tid siden fået melding om, at Tvilum faktisk ville komme ud af 2017 med det bedste regnskab siden finanskrisen. Derfor er det meget overraskende, at selskabet nu er i denne situation,« siger Jens Svenningsen 3F i Silkeborg.

BRANCHENYT
Læs også