Serier

Bagmandspolitiet rejser tiltale mod Genan-rigmand og revisor i kæmpe svindelsag

Genan-stifter Bent A. Nielsen og Genans tidligere revisor risikerer langvarige fængselsstraffe, efter at bagmandspolitiet har tiltalt dem begge i en omfattende svindelsag.

Kollapset i Genan
Genan-stifter Bent A. Nielsen er blevet tiltalt for både mandatsvig og bedrageri. Foto: Mads Hansen Foto: Mads Hansen

Efter flere års efterforskning har bagmandspolitiet rejst tiltale mod rigmanden og stifteren af den viborgensiske dækvirksomhed Genan, Bent A. Nielsen, for omfattende svindel.

Det fremgår af et anklageskrift, som bagmandspolitiet har indleveret ved byretten i Viborg, og som Finans har fået aktindsigt i.

Heraf fremgår det, at Bent A. Nielsen er blevet tiltalt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed for 73 mio. kr. og bedrageri af særlig grov beskaffenhed for 420 mio. kr.

Begge dele straffes med op til otte års fængsel.

Bagmandspolitiet har desuden rejst tiltale mod den tidligere Deloitte-partner, Bjarne Nielsen, for medvirken til bedrageri for 420 mio. kr.

Den særlige anklagemyndigheden har dog ingen kommentarer på nuværende tidspunkt, da Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen arbejder på at få nedlagt et navneforbud.

Finans har kontaktet dem begge.

»Jeg har ingen kommentarer til dig. Det er slut, du,« siger Bent A. Nielsen og afbryder forbindelsen.

Det samme gør Bjarne Nielsen.

Tiltalerne er kulminationen på en skandale, som Finans afdækkede i 2014.

Indtil da var Genan blevet fremstillet som en dansk miljøsucces, der tjente millioner på at høvle brugte bildæk om til gummigranulat, og pensionskassen PKA havde investeret over 1 mia. kr. i virksomheden.

Regnskaberne viste sig dog at være forkerte, og virksomheden kollapsede på få måneder i et dramatisk forløb, hvor PKA pressede Bent A. Nielsen ud og strikkede en redningsplan sammen med Genans bankforbindelser.

Ifølge anklageskriftet har Bent Nielsen overført 73 mio. kr. til bl.a. sine egne private konti fra Genan-koncernen. Pengene skal være blevet brugt på privatforbrug og ejendomme.

Deruover har han - ifølge anklageskriftet - skaffet lån til Genan fra virksomhedens bankforbindelser på falske forudsætninger, fordi han i strid med sandheden oplyste, at et mellemværende på 420 mio. kr. var bragt ud af verden.

I samme forbindelse udarbejdede revisor Bjarne Nielsen en revisorerklæring, og derfor er han medtiltalt i sagen.

Bagmandspolitiet lægger desuden op til at konfiskere 73,3 mio. kr. hos Bent A. Nielsen.

Læs også
Top job