Erhverv

Dyne-Larsen købte afdød vens livsværk: Millionerne vælter ind

Actona, der er ejet af Lars Larsen, kom ud af det seneste regnskabsår med sit bedste resultat nogensinde.

Lars Larsen købte for nogle år siden Actona, som håber at blive én af verdens førende møbelproducenter. Foto: Thomas C K Priskorn

En af Danmarks største møbelproducenter, Actona Company fra Holstebro, tjener rekordmange penge.

I regnskabsåret 2016/2017 landede overskuddet efter skat på næsten 82 mio. kr. Det viser et nyt regnskab fra Actona, der er ejet af Jysk-købmanden Lars Larsen.

Lars Larsen købte Actona i 2015, efter at stifteren, Orla Dahl Jepsen, var gået bort. Herefter ønskede hans familie at finde en ny ejer. Valget faldt på Lars Larsen, der var en nær ven af den afdøde stifter.

Det nye regnskab fra Actona viser, at møbelfirmaet har omsat for 1,2 mia. kr. Det er mindre end året før, men skyldes, at regnskabsåret før omfattede en periode på 14 måneder.

Fraregner man de to ekstra måneder, er omsætningen i Actona faktisk steget.

Ledelsen i Actona kalder udviklingen i især overskuddet for »meget tilfredsstillende« og over forventningerne. Målet er at blive en af verdens førende møbelproducenter. I dag sælger Actona sine møbler i over 80 lande verden over.

Drømmen om at blive verdensførende fik i august 2017 ekstra næring, da Actona købte møbelvirksomheden Interstil fra Horsens. Dengang lød meldingen, at fusionen ville give en samlet årsomsætning på 1,7 mia. kr.

På grund af opkøbet forventer Actona ifølge sit nye regnskab en stor stigning i salget i indeværende år, uden at der bliver sat konkrete tal på. Indtjeningen derimod forventes at falde en smule.

Lars Larsen, der er god for over 25 mia. kr., sidder på 90 pct. af ejerandelen i Actona. De resterende 10 pct. har Torben Villadsen og den øvrige ledelse (driftsdirektør Aksel Lægsgaard og kommerciel direktør Søren Damgaard).

Familien bag Actona blev mangemillionær, da de solgte firmaet.

Udover Jysk, Actona og Interstil ejer Lars Larsen også møbelvirksomhederne Bolia, Scancom, Sengespecialisten og IDdesign, som står bag Ilva og Idémøbler.

BRANCHENYT
Læs også