Virksomheder vil forhindre hackerangreb i din bil
Teknologien i nye og selvkørende biler gør os sårbare, mener it-forsvarsspecialist.
Du kører på motorvejen og har pludselig ikke længere kontrol over din bil. Motoren er gået i stå, og bremserne er stoppet med at fungere. Årsagen er, at hackere har infiltreret systemet i bilen.
Panasonic Corporation og Trend Micro Incorporated lancerede for nylig et nyr samarbejde, hvor de to virksomheder sammen skal udvikle en sikkerhedsløsning, som kan forhindre cyberangreb rettet mod selvkørende biler - eller biler med netforbindelse.
Sammen vil de skabe høj sikkerhed i selvkørende biler ved at udvikle en løsning, som afslører og forhindrer angreb på elektroniske kontrolenheder, som styrer færdselsmanøvrer som acceleration, styring og opbremsning.
»Målet med samarbejdet er at gøre alles liv mere sikkert. Når det kommer til alt, der er forbundet til internettet lige fra biler til kaffemaskiner, så er det ikke altid sikkert, at producenten bag produktet har tænkt cybersikkerheden med. Det gør os åbne for sårbarheder, som ondsindede aktører kan udnytte. I en bil kan situationen hurtigt blive kritisk,« siger Jesper Mikkelsen, it-forsvarsspecialist fra Trend Micro.
I marts 2016 udsendte FBI en advarsel om, at kriminelle kan tænkes at skjule software i biler, der kan give hackere kontrol over køretøjet.
Og risikoen for, at hackerne overtager styringen og bremsesystemerne i biler med netforbindelse er reel, mener Henrik Schärfe, direktør i Autonomous, som beskæftiger sig med autonome teknologier bl.a. selvkørende biler.
»Man skal forholde sig til selvkørende biler med stor alvor. Det er folks liv og lemmer, som er på spil. Worst case scenario er, at en hacker kan bryde ind i bilens eget sikkerhedssystem og overskride de sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at den kan bremse. Man kan godt forestille sig, at denne form for hacking kunne blive brugt til terror, og det vil ikke være mærkeligt, hvis der er nogen, der prøver,« siger han.
Han understreger dog, at det kræver stor viden og kapacitet af hackerne.
»Man skal have nogle meget erfarne hackere med stærke værktøjer, der gør alt, hvad de kan for, at det lykkedes. Det er de færreste, der har de midler. Med de systemer, som vi kender i dag, er det meget usandsynligt, at det kommer til at ske, og man kommer ikke til at se en tilfældig fyr på gaden, der omdirigerer trafikken med en iPad,«
Med samarbejdet giver de to firmaers teknologier mulighed for, at angrebet kan identificeres og sendes videre til en analyseplatform, der kan afsløre og blokere et eventuelt hackerangreb.
Panasonic og Trend Micro har som mål at have en kommerciel version klar efter 2020.
For at vise, hvor sårbare nyere biler fyldt med teknologi kan være, prøvede to hackere i 2015 at overtage kontrollen med en almindelig Jeep Cherokee, der blev kørt af en journalist fra IT-magasinet Wired. Her lykkedes det hackerne at få kontrol over radioen, vinduesviskerne, motoren og endda bremserne.