Erhverv

Miraklet udeblev, da Atlético klaskede FC København

En kolossal kulisse og en FCK-kugle klasket i kassen efter et kvarter lagde op til et mindeværdigt resultat for FCK i Parken. Men Atlético overmatchede klart FCK, der blev besejret 4-1.

Foto: Anders Kjærbye/Ritzau Scanpix

»Giv os Atlético Madrid, eller et af de hold, hvor det bliver en stor kamp i Parken.«

Sådan sagde FCK-anfører William Kvist i december, da hovedstadsholdet sikrede sig avancement i Europa League. Han fik ønsket opfyldt, og nu besøgte Atlético Madrid København i sekstendedelsfinalen.

Til gengæld havde han nok ønsket sig bedre end et 4-1 nederlag i tordagens kamp i Parken. Et resultat, der gør FCK’s chancer for avancement gevaldigt små. Hvis ikke imaginære.

Kampfakta

FC København – Atlético Madrid 1-4 (1-2)

  • FC København: 3
  • Atlético Madrid: 7
  • Dommer: Aleksei Kulbarov, 7

Kampens spillere:

  • Viktor Fischer, FC København: 6
  • Antoine Griezmann, Atlético Madrid: 8

Det lærte vi

At FC København er ude af Europa League, selvom det endnu ikke er officielt. Det virker umuligt at hente en 4-1 sejr i Madrid på Estadio Wanda Metropolitano, især i den forfatning, som FCK er i. Der var for mange svage individuelle præstationer til, at danskerne kunne true Atlético.

Detaljen

I 2007-2008 sæsonen mødtes FCK og Atlético Madrid også i Parken i Europa League. Allerede dengang var William Kvist på FCK-holdet, der blev slået 2-0 af Atlético. I mellemtiden har FCK-anføreren dog været i flere udenlandske klubber

Ingredienserne til et stort dansk resultat i en europæisk turnering var ellers til stedet. I hvert fald uden for banen. En fantastisk kulisse med udsolgt i Parken og en tifo, der sjældent er set så smuk og spektakulær.

Ved spillernes entré på banen blev hele endetribunen farvet mørkeblå og sort med et banner, som hædrede synet af København om natten. Dernæst blev der antændt romerlys, og i hvad der føltes som flere minutter stod der gnister og farver op fra tribunen, som funklede taktfast. Inden de blev erstattet af en tyk røgsky. Det symboliserede fint stemningen forud for aftenens storkamp. Der var et lille glimt, et håb om et stort resultat denne aften. Som udeblev.

Starten på opgøret var mærkværdig. Det kompromisløse og fysiske stærke Atlético-hold gik direkte efter at knuse FCK’erne, der i dagens anledning bar sørgebind for at mindes afdøde H.K.H prins Henrik. Efter ti minutter havde de spanske gæster allerede truet FCK-målet to gange, men den største chance kom efter 13 minutter. Den tilfaldt Antoine Griezmann efter et boldtab fra en i øvrigt rystende usikker Michael Lüftner, men Robin Olsen excellerede i det danske mål, hvilket fik tribunen bag ham til at skråle »Roooobin Ol-sen!« Og så blev håbet antændt.

Det begyndte for alvor at gro i FCK-spillerne, da hjemmeholdet på mirakuløs vis – og ufortjent – kom foran i kampen. En velspillet aktion på venstresiden endte med et fladt indlæg ind i feltet. Bolden havnede hos Peter Ankersen, han hamrede på mål, og Viktor Fischer fik sin hæl på bolden. 1-0 til FCK, ekstasen i Parken bredte sig, og den nye FCK-spiller kastede sig på knæ og kurede langs græsset i en vild jubelscene. Han fik det til at lugte af nytårsaften i Parken, da der igen blev skruet op for krudt og kugler på tribunen.

Selvom resultatet – bevares – ville være svært at holde hjem for FCK, efterlod det publikum med en fornemmelse af, at noget vildt, stort og uventet kunne ske. Og det på trods af flere dårlige præstationer hos FCK-spillerne. Angriber Sotoriou havde svært ved at gøre en forskel og markerede sig mest ved sine uskarpe afslutninger, mens midterforsvaret bestående af Lüftner og Vavro strålede af usikkerhed.

Seks minutter efter Fischer-scoringen lå bolden i nettet bag Robin Olsen. Atlético spillede den kort, Griezmann slog den ind i panden på Saúl, der helt umarkeret headede bolden i mål. Stort kiks af FCK-forsvaret, hvor hele to Atlético-spillere stod helt fri inde i feltet. Så stod den 1-1, og selv på pressetribunen kunne man mærke det spanske besøg, da sidemanden råbte »GOOOOOOOOOOOL« efter Saúls scoring.

Atlético Madrid er det eneste hold i Spanien, der tilnærmelsesvist kan følge med FC Barcelona i den spanske La Liga, og forskellen mellem den spanske klub og FCK var stor. Gæsterne spillede med overskud og mønstrede at skabe et fantastisk mål til 2-1 kort inden pausen, som franske Kevin Gameiro sparkede ind. På kanten af feltet spille Lucas bolden til Griezmann, som elegant agerede bande og spillede den videre til Lucas. Backen kiggede op, lagde den skråt tilbage til Gameiro, der passerede Robin Olsen uden problemer. Netop på en aktion som denne var der ikke megen tvivl. FCK var oppe mod et virkelig dygtigt fodboldhold.

Ved onsdagens pressemøde meddelte både anfører William Kvist og træner Ståle Solbakken, at Atlético Madrid ifølge dem er blandt favoritterne til at vinde dette års Europa League. Det var svært ikke at give dem ret, da Antoine Griezmann blev spillet smukt i dybden af indskiftede Carrasco og sparkede bolden i FCK-målet under den påtrængende sne. Denis Vavro fik ikke afværget den målgivende aflevering, ligesom Robin Olsens ikke fik dækket ordentligt af i FCK-målet.

Seks minutter senere var det Vitolo, der cementerede Atlético Madrids sejr ved at passere Robin Olsen på tæt hold.

FCK’s udtalte ambition var at »leve« i returkampen i Madrid om en uge. At have en realistisk chance – om ikke andet en lille én – for at spille sig videre til næste runde. Men med et 4-1 nederlag på hjemmebane ser det usandsynligt, urealistisk og umuligt ud.

»Gigant i Danmark, svag i Europa,« skrev den madrilenske sportsavis Marca om FCK forud for aftenens kamp. Torsdag aften var forhåndsfavoritterne Atlético Madrid i hvert fald bedre.

BRANCHENYT
Læs også