Erhverv

Fona-ejer trak millioner ud inden konkurs - skal nu betale pengene tilbage

En udbetaling kort før butikskæden Fonas konkurs var i strid med loven, afgjorde Østre Landsret tirsdag.

Fona blev grundlagt af erhvervsmanden Harry Hylén i 1926, men kæmpede i sine sidste år med store underskud. Foto: Joachim Adrian.

Den tidligere ejer af den konkursramte butikskæde Fona, Elkjøp Nordic, skal tilbagebetale 22 mio. kr., som selskabet hævede på sin kredit hos Nordea kort før Fonas konkurs.

Det afgjorde Østre Landsret tirsdag og stadfæstede dermed dommen fra byretten.

Elkjøp Nordic, der ejer Elgiganten, købte i 2016 de tilbageværende 10 Fona-butikker. Elkjøp Nordic ejede i forvejen 40 pct. af aktierne i Fona og havde i december 2015 fået udbetalt 22 mio. kr. af den kriseramte butikskæde.

På det tidspunkt var Fona i store økonomiske vanskeligheder. Derfor krævede Nordea sikkerhed for den kredit, som banken havde stillet Fona. Den sikkerhed ville ejerkredsen ikke stille. I stedet fik Elkjøp Nordic udbetalt 22 mio. kr. af Fona som forudbetaling for vareleverancer. Det skete ved at trække et tilsvarende beløb på kreditten hos Nordea.

Formålet var angiveligt at sikre, at Nordea ikke opsagde kreditten.

Men betalingen var ifølge Østre Landsret i strid med loven. Den kom frem til, at der var sket »en uretmæssig forskydning mellem kreditorerne.«

Derfor skal Elkjøp Nordic nu tilbagebetale de 22 mio. kr. til Sø- og Handelsretten, der herefter skal tage stilling til udlodningen til kreditorerne.

Fona blev grundlagt af erhvervsmanden Harry Hylén i 1926, men kæmpede i sine sidste år med store underskud. I januar 2016 gik butikskæden i rekonstruktion med det formål at sikre butikskædens overlevelse.

Da det ikke lykkedes at skaffe ny kapital, måtte Fona på jagt efter en ny ejer. Det blev Elkjøp Nordic, der overtog 10 af Fonas butikker. De resterende 46 Fona-butikker blev lukket.

Siden har Elkjøp Nordic valgt at lukke tre af de 10 Fona-butikker. Resten er omdannet til Elgiganten-butikker.

Udover Elkjøp Nordic var Fona-kæden ejet af familien Kjær.

Læs også