Erhverv

Christian Frigast lokker med nye milliarder til danske eksportvirksomheder fra EKF

Som formand for Danmarks Eksportkredit vil finansmanden Christian Frigast øge milliardstøtten betragteligt til danske eksportvirksomheder, der jagter ny vækst på fremmede markeder.

Christian Frigast kan som formand for EKF præsentere rekordresultat til april, fortæller han. Foto: PR Foto: PR

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans

Erhvervsmanden Christian Frigast skruer nu gevaldigt op for hjælpen til danske eksportvirksomheder, der jagter nye ordrer rundt om i verden.

Der er nemlig nye milliarder på vej fra statens selskab, Danmarks Eksportkredit, EKF, som bistår virksomheder med finansiering på fremmede eksportmarkeder.

»Vi har en ambition om i 2020 at udstede lån, garantier og kautioner for godt 20 mia. kr. Det er noget i retning 50 pct. mere, end det vi gør i dag,« siger Christian Frigast.

Danmarks Eksportkredit
  • Danmarks Eksportkredit, EKF, har eksisteret siden 1922 og er ejet af staten.
  • EKF hjælper dansk eksport ved at gøre det muligt og attraktivt for kunder i udlandet at købe varer hos danske virksomheder.
  • Det sker ved at hjælpe med at skaffe finansiering, og ved at forsikre virksomheder og banker mod de økonomiske og politiske risici, der kan være ved at handle med andre lande.
  • EKF har over en femårig periode fra 2012 til 2016 udstedt garantier, lån og kautioner for 75 mia. kr., og i samme periode haft overskud på 2 mia. kr.
  • Forventer rekordomsætning i 2017 på over en halv milliard.
  • EKF arbejder globalt. De havde i 2016 forretninger i 119 lande. Det er mere end halvdelen af verdens cca. 200 lande.
  • Bestyrelsesformand for EKF er Christian Frigast. Han blev udpeget i juni 2016 af erhvervs- og vækstministeren.
Kilde: EKF

Som formand for EKF har han netop trimmet strategien med henblik på, at instituttet øger sit engagement med dansk erhvervsliv. Især inden for vindbranchen, hvor der er udsigt til en kraftig vækst, siger Christian Frigast, der er kendt fra kapitalfonden Axcel.

»Vi kan se, at markedet for vindenergi vokser - også ude i nogle af de mere eksotiske lande, og der vil vi følge med. Vi har en ambition om at være globalt førende på vindfinansiering,« siger han.

EKF har skabt sin milliardforretning på at låne ud til både store og små danske virksomheders eksporteventyr, når bankerne siger nej til at hjælpe dem ud på de svære, mere ukendte markeder rundt om i verden.

For vindmølleproducenten Vestas Wind Systems A/S har EKF spillet en vigtig rolle i forhold til at udbrede dansk vindteknologi globalt, fortæller kommunikations- og marketingsdirektør Morten Dyrholm.

»I takt med, at vindenergi bliver subsidiefri, og antallet af projekter i ikke-OECD-lande stiger, vil EKF's kompetencer og evne til at finansiere grøn energi kun blive vigtigere, og deres ambition om at øge deres lånekapacitet er derfor yderst positivt for Vestas og eksporten af grøn energiteknologi,« siger han.

Christian Frigast ser især det kinesiske og amerikanske marked vokse.

»Det handler om at følge med dine kunder og vide, hvad der sker. Danske virksomheder tvinges i dag længere væk, og det er der, vi skal følge med,« siger Christian Frigast.

EKF har over en femårig periode fra 2012 til 2016 haft et total engagement på 75 mia. kr., og i samme periode hevet et overskud på 2 mia. kr. i land.

Til april lander de nyeste tal.

»Det bliver det bedste resultat nogensinde,« afslører Christian Frigast, og siger, at 2017 overskuddet »bliver pænt på den anden side af den halve milliard«.

BRANCHENYT
Læs også