Erhverv

Bilproducenter advarer: Trumps straftold vil skyde bilpriserne i vejret

Indfører den amerikanske præsident sin nye straftold på stål og aluminium, vil det påvirke bilpriserne, advarer flere bilgiganter.

Straftold på import af stål og aluminium, som Donald Trump torsdag varslede, vil ifølge flere store bilproducenter resulterer i højere bilpriser. Foto: AP Foto: AP

Den amerikanske præsident, Donald Trumps, varsling om straftold på import af stål og aluminium kan få alvorlige konsekvenser for verdens bilbranche.

Det har flere store bilfabrikanter advaret om, siden Trump torsdag meldte ud, at USA vil indføre en straftold på 25 pct. på importeret stål og 10 pct. på alminium.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt Reuters og Bloomberg.

Ifølge de to japanske bilgiganter Honda Motor Co og Toyota Motor Corp vil straftolden først og fremmest resultere i forhøjede bilpriser på det amerikanske marked.

»Beslutningen om at indføre væsentlig told på stål og aluminium vil påvirke bilproducenter og kunder negativt, da det vil øge omkostningerne og dermed priserne på biler og lastbiler solgt i USA,« lyder det ifølge Reuters fra Toyota.

Også den amerikanske bilproducent Ford Motor Company mener, at indgrebet vil have en negativ konsekvens.

»Til trods for at Ford køber størstedelen af sit stål og aluminium til den amerikanske produktion i USA, kan denne handling resulterer i en stigning i prisen på de indenlandske råvarer - til skade for de amerikanske producenters konkurrenceevne,« lyder det ifølge Reuters fra Ford.

Hos bilproducent Hyundai forudser man ligeledes, at straftolden vil medføre højere priser for amerikanerne og en »potentielt faldende efterspørgsel«, skriver talsmand for den koreanske bilproducent, Jim Trainor, i en mail til Bloomberg.

Talsmanden skriver endvidere:

»Ændringerne i den eksisterende toldstruktur kan påvirke vores nuværende amerikanske produktion og ekspansion negativt.«

Flere bilproducenter og -leverandører, herunder General Motors Company og Bosch, forsøgte ifølge Bloomberg at advare Trump om de utilsigtede konsekvenser ved straftold på stål og aluminium, men det afholdt altså ikke den amerikanske præsident i at fastlægge satser på hhv. 25 og 10 pct.

Læs også
Top job