Erhverv

Lego ramte muren i 2017 - omsætningen og overskuddet falder

Både omsætningen og indtjeningen er fortsat under pres i legetøjsgiganten Lego.

Niels Bjørn Christiansen, topchef i Lego. Foto: Lego

Presset på den danske legetøjsgigant Lego er ikke lettet, snarere tværtimod. Omsætningen og overskuddet fortsætter retningen fra de første seks måneder af 2017, som bød på fald.

Det viser det årsregnskab for 2017, som Lego netop har sendt på gaden, og som man på direktionsgangen ikke er tilfreds med.

Her er virksomheden bag Lego-klodsen
 • Lego er et privatejet selskab med hovedkontor i Billund, men Lego har afdelinger over hele verden, og der sælges produkter i mere end 140 lande.
 • Selskabet ejes stadig af familien Kirk Kristiansen, som grundlagde det i 1932.
 • Lego startede med at lave snedkerarbejde som trapper, skamler og strygebrætter.
 • Lego begyndte kort efter også at lave trælegetøj.
 • Lego begyndte i 1949 at lave klodser, der kunne sættes sammen.
 • Legoklodsen, som den kendes i dag, blev lanceret i 1958.
 • Koncernen beskæftiger sig med udvikling af børns kreativitet gennem leg og læring.
 • Med udgangspunkt i den karakteristiske legoklods sælger virksomheden legetøj, oplevelser og undervisningsmateriale til børn over hele verden.
 • Selskabet omsatte i 2016 for 37,9 milliarder kroner og tjente 9,4 milliarder kroner.
 • I 2004, hvor Lego var i krise, omsatte selskabet for 6,3 milliarder kroner og tabte 1,9 milliarder kroner.
 • 1. oktober 2017 fik Lego ny direktør i form af Niels B. Christiansen, der tidligere har været administrerende direktør i Danfoss.
Kilde: Lego.

»2017 var et udfordrende år, og vi er ikke tilfredse med det finansielle resultat. Vi fik dog en god afslutning på året. I december øgede vi forbrugersalget på syv af vores største markeder, og vi har startet 2018 med varelagre på et sundere niveau. I 2018 vil vi fokusere på at stabilisere forretningen og investere i at skabe en bæredygtig vækst på længere sigt,« udtaler Niels B. Christiansen, der er adm. direktør i Lego, i forbindelse med regnskabet.

I 2017 solgte Lego legetøj for 35 mia. kr. Det er 8 pct. mindre end året før, målt i danske kroner. Ifølge Lego skyldes faldet i omsætningen til dels en oprydning af »varelagre i hele værdikæden.«

Driften var også væsentligt mindre prangende i 2017 end i 2016. Legos driftsresultat faldt således med 17 pct. til 10,4 mia. kr., og på bundlinjen faldt overskuddet før skat med mere end 2 mia. kr. til 10,2 mia. kr.

Efter skat tjente Lego 7,8 mia. kr.

»I 2017 faldt salget på vores veletablerede markeder, primært drevet af en oprydning i varelagrene, og dette fald har påvirket vores driftsoverskud. Vi har også tilpasset organisationen, så den er mindre, mere enkel og afstemt med de behov, vi ser i dag,« lyder det fra Niels B. Christiansen.

I forbindelse med et skuffende halvårsregnskab, der kom i september 2017, iværksatte man i Lego en plan, der skulle føre til en »mindre og mere enkel organisation«. Det betød, at Lego skulle reducere antallet af stillinger på globalt plan med 8 pct., hvilket svarede til cirka 1.400 stillinger.

»Denne meget svære proces er nu overstået. Vi har fortsat en sund balance, cash-flow og lønsomhed,« siger Niels B. Christiansen, der henviser til, at Lego har taget hul på 2018 ud fra et »bedre udgangspunkt.«

»Det kommende år er det målet at stabilisere forretningen gennem en fortsat investering i fantastiske produkter, effektiv global markedsføring og en forbedret drift. Men der er ingen hurtige her-og-nu løsninger, og det kommer til at tage tid, før vi opnår stabil vækst.«

Læs også
Top job