Erhverv

Legos ansatte lider under presset

Den ellers tårnhøje medarbejdertilfredshed i Lego er faldet dramatisk i 2017. Det skal der rettes op på i år, siger topchefen.

Legos nye topchef, Niels Bjørn Christiansen, præsenterer sit første årsregnskab. Foto: Joachim Ladefoged

Lego lever af at give gejst og kreativitet til børnene, og begejstrede og kreative medarbejdere er altafgørende.

Men medarbejdertilfredsheden i Lego er dykket markant i 2017. Året før var den samlede score for motivation og tilfredshed 16, defineret som mertilfredsheden i forhold til konkurrenterne. I 2017 blev den halveret til 8.

Scoren viser, hvor meget højere Lego ligger over branchen generelt, og Legos mål er at ligge 10 point over. Lego afslører ikke detaljer bag tallene, men målene blev i hvert fald ikke nået.

Glad for Lego?

Lego har besluttet sig for at ville have en højere medarbejdertilfredshed end konkurrenterne.

Derfor er det ledelsens mål at ligge 10 point over de andre.

Som målestok bruger Lego målingen fra det eksterne firma Ennova, der laver et Ennova Employee Index (EEI).

Lego opgør ikke, hvad de andre ligger på.

»Det er meget vigtigt, og vi arbejder på at komme tilbage på niveauet fra 2016. Det afspejler nok det, vi har været igennem i 2017,« siger Niels B. Christiansen, den nye adm. direktør i Lego.

I september præsenterede Lego et halvårsregnskab, der viste en tilbagegang på 5 pct. i salget. Ved den lejlighed meddelte Jørgen Vig Knudstorp, som nu er rykket op som bestyrelsesformand for Lego, at der skulle skæres 1.400 stillinger i Lego globalt - de 5-600 i Billund.

»Det er nedskæringsrunden. Men også, at organisationen har været vant til at vokse hurtigt, og nu vokser den pludselig ikke så hurtigt,« siger Niels B. Christiansen.

Den lavere vækst og omtalen af Legos salgsproblemer kan altså have fjernet noget gejst.

I HK Privat er afdelingssektorformand Henny Fiskbæk helt overbevist om, at faldet i medarbejdertilfredshed skyldes nedskæringerne.

»Men det er klart noget, ledelsen skal tage alvorligt - også selvom dette er et øjebliksbillede. En ting er, at nogle medarbejdere er blevet tvunget væk fra deres arbejde. Noget andet er, at man skal tage hånd om de tilbageværende,« siger Henny Fiskbæk.

Lego kom ud af 2017 med et fald i omsætningen på 8 pct., fremgik det af årsregnskabet, der blev offentliggjort tirsdag. Det er nærmest uhørt i forhold til de massive vækstrater, der har været normen i de seneste mange år.

Lego har før haft problemer med medarbejdertilfredsheden. Men dengang var forklaringen nærmest den omvendte.

Det var i 2014, da Lego red på solide vækstkurver, og medarbejdertilfredsheden var blev pludselig et alvorligt emne, fordi organisationen begyndte at lide under det. Folk blev pressede og stressede.

I 2018 bebuder Niels B. Christiansen et stabiliseringsår for omsætningen og indtjeningen, så Lego kan skabe fundamentet for væksten fremover.

»Når jeg taler om at stabilisere i 2018, er det bl.a. også, at vi får bevæget os tilbage og får løftet medarbejdertilfredsheden igen. Men vores nuværende niveau på otte er stadig et udtryk for, at vi ligger pænt over andre virksomheder,« siger Niels B. Christiansen.

Medarbejdertilfredsheden er noget, der bl.a. afgør størrelsen på Niels B. Christiansens løncheck.

»Det er et af de parametre, ikke kun jeg, men hele den øverste ledelse er aflønnet efter,« siger Niels B. Christiansen.

Læs også
Top job