Erhverv
0

Svindlere har snuppet 14,5 mio. kr. fra krypto-investorer

Mere end 1.000 investorer ser ud til at være blevet snydt for en samlet sum på 14,5 mio. kr. i en ny sag om svindel med kryptovaluta.

Alt tyder på, at direktøren for Giza, Marco Fike, slet ikke findes. Selvom det er muligt at følge pengestrømmen på overførslerne, vil modtageren altid være anonym. Foto: Imaginechina via AP Images

En eller flere svindlere ser ud til at være stukket af med mere end 14 mio. kr. i kryptovaluta efter at have igangsat, hvad der tyder på at være en falsk kapitalrejsning.

Det skriver CNBC.

Svindlerne brugte en falsk Linkedin-profil til at tiltrække mere end 1.000 investorer til virksomheden, som blev kaldt Giza. Investorerne fik fortalt, at Giza var i gang med at udvikle et apparat, hvor folk sikkert kunne opbevare deres kryptovalutaer.

Bag virksomheden står en såkaldt Marco Fike, der kunne berette om en baggrund hos Microsoft.

CNBC har forsøgt at spore sig frem til, hvem Marco Fike er.

På Linkedin havde han offentliggjort Microsoft som tidligere arbejdsgiver, men softwaregiganten kunne fortælle til mediet, at de ikke havde haft en ansat ved det navn. Senere blev det klart, at Marco Fikes billeder på Linkedin kom fra en Instagram-bruger, der havde hjemme i Dubai.

Det er endnu uklart, om personen bag Instagram-profilen har kendskab til svindelnummeret.

Kapitalrejsningen skete ved en ICO eller Initial Coin Offering. Ved en ICO udsteder virksomheden, der ønsker at rejse kapital, en polet, som interesserede investorer kan købe for kryptovalutaer, som f.eks. bitcoin eller etherum. Værdien af poletten kan derefter stige og falde.

En investor siger til CNBC, at han har investeret, hvad der svarer til 60.000 kr. af kryptovalutaen etherum i selskabet. En anden beretter om en lignende investering på 30.000 kr.

ICO'en blev gennemført i januar, men fortsatte med at tiltrække investorer, og i februar havde Giza rejst mere end 2.100 etherum-mønter, hvad der på det tidspunkt svarede til 14,5 mio. kr.

I midten af februar, begyndte kryptovalutaen at forsvinde ud af selskabets digitale pengepung. Det fortsatte i to uger, hvor den sidste transaktion blev foretaget den 2. marts. Det eneste, der er tilbage på virksomhedens konto, er etherum med en værdi på, hvad der svarer til 100 kr.

Gizas hjemmeside blev slettet fredag, men en arkiveret version kan ses her.

BRANCHENYT
Læs også