Erhverv

Regeringen og DF dropper licensen og skærer 20 pct. i DR

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om rammerne for et kommende medieforlig.

Danmarks Radio kan stå for skud, når det nye medieforlig bliver præsenteret i dag. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at afskaffe den danske medielicens og finansiere hullet i statskassen via indkomstskatten. Samtidig skal DR spare 20 pct. på budgettet over de næste fem år.

Det har finansminister Kristian Jensen (V) netop meddelt på et doorstep-møde i Finansministeriet.

»Vi har indgået en aftale om at afskaffe licensen og overføre den til skatten, så den bliver en del af indkomstskatten,« siger finansminister Kristian Jensen.

Konkret skal afskaffelsen af licensen ifølge den fremlagte ramme for et kommende medieforlig finansieres ved at sænke personfradraget.

Dansk Folkeparti er begejstrede for afskaffelsen af licensen.

»Vi synes, det er rimeligt, at DR som andre statslige institutioner har gjort det, må spare. At afskaffe licensen har været et stort ønske - at regningen bliver mindre for danskerne. Licensen har været gammeldags og meget utilfredshed,« siger DF's Peter Skaarup.

Finansministeren mener, at DR fortsat skal være et flagskib på det danske mediemarked, men at der også skal være plads til nye spillere.

Samtidig slår han fast, at man kommer problemet med såkaldte 'sortseere' til livs. For når licensen bliver ført over på skatten, så vil dem, der ikke har betalt licens, nu blive tvunget til at betale.

»Dem, der i dag er sortseere, vil komme til at betale mere,« siger Kristian Jensen.

En standardfamilie vil ifølge regeringens beregninger spare 166 kroner om året med den nye ordning.

De fleste af pengene fra beskæringen af DR's budget går til at mindske medieregningen til danskerne, men 77 mio. kr. bliver frigivet, så de kan gå til andre medietilbud.

For en god ordens skyld skal nævnes, at denne artikel er opdateret, og at vi i første omgang citerede Børsen for historien, da de erfarede aftalens indhold, før den blev præsenteret i ministeriet.

BRANCHENYT
Læs også