Erhverv

Microsoft vinder slagsmål mod Skatteministeriet om 308 mio. kr.

Skat ville beskatte Microsoft af ekstra 308 mio. kr., men onsdag tabte Skatteministeriet sagen i Østre Landsret.

Microsoft Danmark har i flere år ligget i slagsmål med de danske skattemyndigheder i en såkaldt transfer pricing-sag. Foto: Matthias Balk/picture-alliance/dpa/AP Images

Den amerikanske it-gigant Microsoft har vundet et slagsmål med de danske skattemyndigheder om 308 mio. kr.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Østre Landsret.

Dermed kommer landsretten frem til samme konklusion som Landsskatteretten, der også gav Microsoft medhold i sagen, som handler om såkaldt transfer pricing.

Transfer pricing handler om de vilkår, som koncerninterne selskaber handler med hinanden på. Det skal ifølge reglerne ske på armslængde-vilkår, for gør de ikke det, kan multinationale selskaber efter forgodtbefindende flytte overskuddet til de lande, hvor skatten er lavest.

I den konkrete sag havde Skat hævet Microsoft Danmarks skattepligtige indkomst med 308 mio. kr. for perioden 2004-2007 på baggrund af aktiviteter, som det danske selskab havde udført for et af Microsofts selskaber i Irland.

De to selskaber havde indgået en aftale om, at det danske selskab skulle markedsføre Microsoft-produkter i Danmark på vegne af det irske selskab. Det centrale spørgsmål i sagen var, om det danske selskab også var berettiget til et skattepligtigt vederlag, når en PC med Microsofts Windows-system blev solgt i Danmark.

Derudover handlede sagen om, hvor vidt Microsoft havde levet op til kravene om dokumentation for, at samhandlen var foregået på armslængde-vilkår.

Landsretten konkluderede, at det danske selskab ikke havde udført aktiviteter, som ikke blev honoreret. Og manglerne i Microsofts dokumentation var heller ikke så alvorlige, at det i sig selv kunne berettige en ændring af koncernens skatteansættelse.

Hvis Skatteministeriet havde vundet sagen, ville det have betydet, at Microsoft skulle beskattes af 308 mio. kr. svarende til en indtægt til statskassen på godt 80 mio. kr.

Det er ikke første gang, at Microsoft er kommet på kant med de danske skattemyndigheder i en sag om transfer pricing. I 2013 kom det frem, at Skat krævede 5,8 mia. kr., fordi Microsoft havde solgt Navision ud af Danmark til en pris, der ifølge Skat var langt under markedsprisen.

Ifølge Finans' oplysninger er den sag endnu ikke afgjort.

Microsoft har ingen kommentarer til Østre Landsrets dom. Finans arbejder på at få en kommentar fra Skatteministeriet.

Læs også