Erhverv

Rigmænd taber millioner på dansk bogklub

En større oprydning har været dyr for ejerne af bogklubben Plusbog.dk. Selskabets revisor kommer med en advarsel.

I juni 2017 blev direktør og medejer Andreas Dirksen købt ud af Plusbog.dk. Foto: Casper Dalhoff.

Man behøver ikke læse mellem linjerne for at konstatere, at ledelsen i den danske bogklub Plusbog.dk ikke er tilfreds.

Faktisk står det sort på hvidt i det regnskab, der netop er sendt på gaden, og som viser, at Plusbog.dk i 2017 tabte næsten 11 mio. kr.

Det voldsomme underskud har fået selskabets revisor til at rejse tvivl om den fortsatte drift. Den er betinget af »fremtidige positive resultater samt støtte fra moderselskabet,« skriver han i regnskabet.

Plusbog.dk er ejet af datingrigmanden Morten Wagner og hans far gennem selskabet Freeway. I juni 2017 købte de stifter og direktør Andreas Dirksen ud af firmaet og indsatte Morten Wagners søster, Mia Wagner, som ny direktør.

Siden har hun gennemført en omfattende omstrukturering, der bl.a. har kostet flere medarbejdere jobbet.

Det er især en stor millionnedskrivning i Plusbog.dk's svenske forretning, der er skyld i selskabets underskud. Det svenske marked har vist sig hårdere at knække end ventet for det danske bogfirma.

Svenskerne er mere tilbageholdende med at prøve et nyt koncept, og de har ikke helt samme tillid til køb med betalingskort som danskerne, har Andreas Dirksen tidligere forklaret til Finans.

Egenkapitalen i Plusbog.dk er nu negativ med over 13 mio. kr. Men ejerne står klar i kulissen med økonomisk nødhjælp.

»Ejerkredsen har afgivet støtteerklæring til sikring af selskabets likviditet i det kommende år,« hedder det i det nye regnskab.

Plusbog.dk, der er Danmarks næststørste onlineboghandel efter Saxo.com, sælger primært bøger med rabat til faste abonnenter. Selskabet nærmer sig en omsætning på 100 mio. kr., fortalte Andreas Dirksen i fjor.

»Som følge af tiltagene indført i 2017 forventer ledelsen allerede et mindre overskud i 2018, der anses for tilfredsstillende,« skriver ledelsen i det nye regnskab.

»Forventningerne til 2019 og 2020 er at øge driftsoverskuddet gennem vækst i omsætning samt at holde omkostningerne på det nuværende niveau,« fortsætter den.

Det samlede bogmarked i Danmark er på omkring 2 mia. kr.

Læs også
Top job