Erhverv

Gavmild milliardær tjener styrtende på aktieoptur

En af landets rigeste kvinder fortsætter med at lægge millioner til formuen. I 2018 forventer hun dog et mere »normalt« år.

Artiklens øverste billede
Winnie Liljeborg er trods sin status som én af Danmarks rigeste et relativt ubeskrevet blad i den brede offentlighed. Foto: North-East Family Office

Winnie Liljeborg og store millionoverskud går hånd i hånd.

En af Danmarks rigeste kvinder har således igen præsenteret en indtjening af de større. I 2017 havde hendes koncern, Liljeborg ApS, et overskud efter skat på knap 170 mio. kr.

Det viser et nyt regnskab fra kvinden, der i sin tid var med til at stifte Pandora.

De seneste 12 år er det kun blevet til ét underskud i Liljeborg ApS, der nogle år har kunnet fremvise overskud på op mod 750 mio. kr. og nu har en egenkapital på 5 mia. kr.

Det seneste overskud bliver betraget som »tilfredsstillende«, da forventningen for 2017 var et resultat før skat på mellem 200 og 250 mio. kr.

Resultatet før skat endte på 223 mio. kr.

Liljeborg ApS’ indtægter består i afkast fra værdipapirer og kapitalandele i virksomheder. Det afspejles i, at selskabet ifølge det nye regnskab ejer værdipapirer og kapitalandele for mere end 4,5 mia. kr.

I 2018 forventer Liljeborg ApS et mere »normalt« år, hvor resultatet før skat estimeres til at blive på omkring 135 mio. kr.

Tre af de rigeste danske kvinder:

Person Anslået formue i mia. kr.
Hanni Toosbuy Kasprzak (Ecco) 16,5
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla (A.P. Møller - Mærsk) 12,7
Winnie Liljeborg (Pandora) 4,9

Kilde: Berlingske Business

Alle pengene ryger dog ikke i Winnie Liljeborgs egne lommer.

Hun stod bag den største donation nogensinde til Julemærkefonden, da hun i 2014 købte en ejendom i Roskilde, som nu agerer julemærkehjem for socialt udsatte.

Af det nye regnskab fra Liljeborg ApS fremgår det også, at koncernen hver måned donerer 1,6 mio. kr. til Julemærkefonden frem til september 2022, hvorefter der årligt bliver doneret 1,6 mio. kr. frem til 2026.

Derudover giver Winnie Liljeborg 3,3 mio. kr. årligt frem til 2025 til Mødrehjælpen.

Winnie Liljeborg lagde for knap 40 år siden sammen med sin daværende kæreste og senere mand, Per Enevoldsen, grundstenen til det, der nu er kendt som smykkevirksomheden Pandora.

Kæresteparret overtog i 1979 en lille guldsmedbutik på Nørrebro i København, som to ældre damer ville af med.

Tre år senere blev en ny adresse i København fundet, og et engrosfirma blev oprettet. Firmaet importerede smykker fra Thailand og solgte dem til butikker rundt om i landet.

Flere og flere kunder kom til, hvilket fik Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen til at hyre deres egen designer, som kunne fokusere på at skabe egne smykker for virksomheden.

Pandora voksede sig til en international koncern, og efter flere tilnærmelser fra købssultne kapitalfonde besluttede familien i 2008 at sælge 60 pct. af livsværket for et milliardbeløb.

Siden har Winnie Liljeborg, Per Enevoldsen og parrets søn Christian Enevoldsen solgt gradvist ud af deres aktier i Pandora, der blev børsnoteret i 2010.

Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen var gift i mere end 25 år, inden de blev skilt for nogle år siden.

Selvom Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen er skilt, har de dog stadig noget forretningsmæssigt med hinanden at gøre gennem selskabet North-East Family Office, som de sammen ejer. Selskabet styrer familiens aktiver, herunder deres velgørende formål.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.