Erhverv

Henrik Linds guldæg under angreb: Tidligere Danske Commodities-boss går ind i ny konkurrent

Danske Commodities' tidligere topchef investerer og sætter sig for bordenden i MFT Energy, der handler med energi.

Artiklens øverste billede
Danske Commodities' tidligere topchef Torben Nordal gør comeback i energibranchen som formand og investor i MFT Energy. Fra venstre: Lars Kristensen (finansdirektør), Cagdas Ozan (adm. direktør), Torben Nordal Clausen (formand) og Simon Rathjen (stifter). Foto: Morten Lau-Nielsen

Danske Commodities’ tidligere topchef, Torben Nordal Clausen, går nu direkte i flæsket på sin tidligere arbejdsplads og bliver bestyrelsesformand for en ny konkurrent, MFT Energy.

Nordal får ansvaret for at udforme strategien i MFT Energy, der er etableret af en tidligere nøglemedarbejder i Danske Commodities (DC) og bor bare 100 meter fra deres tidligere arbejdsgiver ved Banegården i Aarhus.

»Vi vil ikke kalde det det nye DC, men vi vil være en ny europæisk energispiller. Visionen er, at vi kan brede os ud i markedet, og det vil vi gøre ved at kunne tilbyde de rigtige personer partnerskaber i vores virksomhed,« siger Torben Nordal Clausen, der var adm. direktør for Danske Commodities fra 2010-2014, hvor væksten fik en ordentlig spand kul.

MFT Energy har hentet Torben Nordal Clausen, tidligere CEO for Danske Commodities, ind som ny formand. Efter sin afgang fra DC i 2014 har Nordal Clausen brugt sin tid på at hjælpe unge iværksættere. I MFT Energy forenes han med tidligere medarbejdere fra DC. Foto: Morten Lau-Nielsen

MFT Energy er grundlagt af en erfaren trader, der ligesom hundredvis af unge fra Handelshøjskolen i Aarhus lærte håndværket bag handel med energi hos DC.

De første ni måneder fik firmaet et driftsresultat (ebit) på 9 mio. kr., men der er ambitioner om meget mere.

»Vi har tidligere prøvet at tage en lille virksomhed og gøre den stor og solid, så det er en spændende rejse, jeg og teamet står over det,« siger Torben Nordal Clausen.

MFT Energys stifter, Simon Rathjen, og medejer Lars Kristensen har også hentet en anden tidligere kollega og chef fra DC, Cagdas Ozan Ates. Han bliver adm. direktør og får til opgave at eksekvere på vækstplanerne.

Det havde han held med i Danske Commodities, hvor han som den bare tredje ansatte i firmaet var med helt fra begyndelsen.

Her opbyggede han flere lukrative områder, som skæppede godt i DC's kasse - herunder dag-til-dag-handel og indtræden på emerging markets. For MFT Energy er der bl.a. mulighed for at gå ind i nye lande og handle mere landsigtet med el samt gas.

Det kræver erfarne folk, som MFT Energy håber at kunne tiltrække med en flad struktur og mulighed for medejerskab.

»Vi har samlet over 40 års erfaring. Vi har været i branchen længe,« siger Cagdas Ozan Ates, der sammen med Torben Nordal Clausen har investeret i virksomheden.

»Det det gør os unikke er selvfølgelig vores erfaring, men også vores værdier: Ærlighed og fleksibilitet. Vi skal ikke igennem fem møder for at bekræfte, at vi skal ind på et nyt marked eller investere i et nyt setup. Vi kan snakke over skærmen og beslutte det.«

Planen er at tilføre forretningen flere ben at stå på og opnå højere og højere vækst hvert år.

Cagdas Ozan Ates, adm. direktør MFT Energy

Det er langtfra første gang, at tidligere topfolk i Danske Commodities går deres egen vej.

Efter 10 år med hæsblæsende vækst blev DC ramt af sin første krise i 2014. Ejeren, aarhusianske Henrik Lind, sagde stop, og Torben Nordal Clausen gik som direktør.

Det blev efterfølgende en tumultarisk tid i DC, hvor flere nøglemedarbejdere smuttede, da der bl.a. blev skåret i virksomhedens bonusordninger. Det ramte specielt traderne, der handlede energi og var med til at forgylde Henrik Lind.

Konkurrenceklausuler gjorde, at de ikke umiddelbart kunne starte for sig selv, men mindst fire selskaber er i dag skudt op i Aarhus. Fælles for dem alle er, at de med få midler - en computer, lidt finansiering og erfaring - tjener gode penge.

Cagdas Ozan Ates forventer, at væksten i MFT Energy vil accellerere over de næste tre år. I den forbindelse kan det komme på tale at rejse kapital.

»Planen er at tilføre forretningen flere ben at stå på og opnå højere og højere vækst hvert år. Og så er ambitionen også at eksistere i fremtiden ved at være et firma, som ikke er bange for at gå ind på nye områder,« siger han.

Danske Commodities' topchef og ejer Henrik Lind tager konkurrencen med ro. Han skriver i en SMS, at der har været konkurrence i de 14 år, DC har været i gang. Det vil der også være de næste 14 år.

»Vi kommenterer ikke på andre aktører i markedet. Til gengæld kan jeg konstatere, at Danske Commodities i 2017 har leveret sit bedste resultat nogensinde,« skriver Lind, hvis selskab tjente 450 mio. kr. før skat i fjor.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.